На Тячівщині громада Біловарців категорично виступила проти будівництва ГЕС (фото)

7 серпня На початку громадських слухань голова села Біловарці Галина Войтенко повідомила, що будуть проведені збори села, оскільки громадські слухання були оголошенні незаконно: без відома сільради і громади, в газеті “Справа честі” яку практично ніхто не бачив. Окрім того, згідно оголошення в районній газеті “Дружба” від 5 серпня слухання перенесені на невизначену дату, хоча це повідомлення також є незаконим, бо сільрада не повідомляла таке і РДА також, а автор не відомий.
Водночас Г.Войтенко зачитала листа, що надійшов від забудовника – директора ТОВ “Гідроресурс-Тересва” В.Сегедій (“помічник” В.Трикура), який також написав, що про нову дату слухань буде зроблене нове повідомлення.

Тобто всупер статуту громади та чинного законодавства слухання оголошувала не сільрада, а приватний забудовник планованої міні-ГЕС на 5,1 Мвт, що вже “відзначився” скандалами і провокаціями на Хустщині.

Після чого почалось обговорення суспільного важливого питання для цілого району. Із вже гірьким досвідом бортьби на Хустщині поділився запрошений голова Громадської ради при Хустській РДА Микола Аннишинець та інші жителі долини р.Ріка, екологи, громадські активісти. Зокрема, він повідомив, що цей же директор-забудовник із Ужгорода (вул.Гойди,8) намагався збудувати щонайменше 6 Міні-ГЕС в них, однак громади 5 сіл категорично відмовилися, розуміючи екологічні наслідки та маючи негативний приклад в Н.Бистрому. Окрім того, дана фірма має мізерно смішний статутний фонд в 1 тис.грн., а відтак і ціна їхнім “інвестиційним” обіцянкам така ж.

Виступили і мешканці Біловарців, які висловили свою стурбованість, що як взагалі хтось посмів без їх відома щось планувати в РДА, адже це їх річка, їх безпека і людям навіть без спеціалізованої освіти зрозуміло, що воно прямо вплине на їх водопостачання в колодязях, рівень річки і рибу.

Цей правовий нігілізм та абсурд вищого рівня обурив всіх присутніх, тому після обговорення було прийнято рішення зборів села:
– заборонити Біловарській сільраді, її органам і посадовим особам погоджувати будівництво Міні-ГЕС без рішення громади;
– звернутися до голови Закарпатської ОДА Г.Москаля скасувати незаконе розпорядження в.о. голови Тячівської РДА, який надано дозвіл 25.05.2017 р. на розробку детального плану території для будівництва МГЕС та всіх розпоряджень, що стосуються такого будівництва на р.Тересва;
– звернутися до Президента України щодо скасування пагубного “зеленого тарифу” для малої гідроенергетики

За таке рішення “щодо заборони малої-ГЕС” проголосували одногологосно понад 200 мешканців. З чим від імені небайдужої громадськості та екологів вітаю свідому громаду Біловарців Тячівського р-ну і їх голову села Г.Войтенко за принципову позицію у захисті р.Тересва

P.S.: на черзі слухання ще в 2-х громадах Тячівщини 14 серпня, а саме – о 13.00 в с.Бедевля щодо однієї міні-ГЕС на 5,1 МВт, а вже о 17.00 в с. Ганичі – 3-х міні-ГЕС по 3,3 МВт кожна.

Віталій Грегор

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *