Ігор Муратов: Ситуація на МП «Тиса» контрольована, митний пункт розблокований

Сьогодні для врегулювання ситуації із спробами незаконного ввезення товарів та порушень митного законодавства на МП “Тиса” вилетів в.о. Голови Держмитслужби Ігор Муратов спільно з Головою Держприкордонслужби Сергієм Дейнеком. Після переговорів з водіями, проведених спільно з представниками Держприкордонслужби, місцевої влади, силових відомств, митний пункт розблокований, водії почали митне оформлення товарів згідно з вимогами чинного законодавства.

Загострення ситуації напередодні відбулось через накопичення на території пункту пропуску великої кількості мікроавтобусів з товарами. Водії та пасажири бусиків відмовлялись здійснювати декларування та чинили опір працівникам Закарпатської митниці, дестабілізуючи роботу «Тиси».

Під час зустрічі з блокувальниками Ігор Муратов наголосив, що усі громадяни без виключення мають декларувати переміщуваний товар та у разі перевезення понад встановлену норму – сплачувати митні платежі. Водіям та пасажирам було роз’яснено їхні права та обов’язки і ще раз запропоновано розблокувати ситуацію в законний спосіб. Тобто пройти митний огляд, після якого:

– особисті речі, продукти у дозволеній кількості, а також товар вартістю €500  – підлягають пропуску;

– товари, вартість яких становить понад €500 та 50 кг  підлягають пропуску після сплати митних платежів;

– продукти, кількість яких перевищує дозволену для громадян норму, пропуску не підлягають;

– у разі встановлення при митному огляді товарів, заборонених до переміщення, або  прихованих від митного контролю, складається протокол про порушення митних правил.

Водіям мікроавтобусів також було запропоновано укласти необхідні договори з поштовими операторами, у такому разі їм не треба буде сплачувати за відправлення. В іншому випадку – водій одноосібно відповідає за усі посилки, що перевозить бусиком, і має сплатити усі визначні законом платежі за товари, вартість і вага яких перевищує дозволений мінімум.

Після роз’яснювальної роботи з громадянами на пункті пропуску розпочалось митне оформлення, наразі його вже пройшли 44 буси (24 із сплатою платежів, 20 – з особистими речами).

Пресслужба Державної митної служби України

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *