Які перспективи малої ядерної енергетики на Закарпатті

Саме час поговорити про розвиток малої атомної енергетики на Закарпатті.
Прошу не плутати з планами будівництва монстра чорнобильського типу – Закарпатської АЕС в часи СРСР.
Ще в грудні 2022 р. президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна вже має план побудови міні-АЕС на основі безпечних технологій малих модульних ядерних реакторів.
Вже в березні 2023 в Міненерго заявили про плани будівництва 20 таких реакторів потужністю 160 – 500Мвт , площа одного може займати ділянку розмірами до 200 на 200 метрів.
Вважаю, що 1-2 ММР на Закарпатті повністю закрили би потребу у виробництві власної електроенергії з урахуванням існуючих потужностей.
Розумію, що від цього повідомлення може запаморочитиься у голові і у екоактивістів, які завжди проти, і у лобістів вітрогенерації на полонинах карпатських гір, адже їх електроенергія буде неконкурентна по вартості.
Хіба мають намір, як заявляють закарпатські екологи, використовувати її для виробництва «зеленого» водню, що йтиме на словацький металургійний комбінат U. S. Steel Košice.
У цьому питанні Закарпатській області треба орієнтуватися на сусідню Словаччину, яка має подібний ландшафт і де функціонує на сьогоднішній день, здається, 5 традиційних ядерних реакторів російського виробництва.
Словаччина також веде перемовини з американськими фірмами і про будівництво малих ядерних реакторів.
Роберт Фіцо ж нещодавно повернувся з Південної Кореї де підписав угоду про співробітництво в енергетичній сфері.
Словаччина, на відміну від Угорщини, яка продовжує опиратися на Росію у будівництві АЕС, шукає альтернативу у вигляді південнокорейського реактора.
На завтрашній зустрічі в Ужгороді Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль має всі шанси отримати вичерпну інформацію від свого словацького колеги.
Той не відмовить, адже вчора в ефірі «Суботніх діалогів» заявив про особливу «хімію» у відносинах з українським премʼєром і навіть зізнався, що в час кризи поставок нафтопроводом «Дружба» до Словаччини влітку 2024 року він спілкувався по телефону частіше з Денисом Шмигалем ніж з власною жінкою.
Звичайно, останнє слово має бути за фахівцями і експертами в галузі атомної енергетики.
P.S. Ворог накопичує ракети для потужного удару найближчим часом по нашій енергетиці. З цим, очевидно, повʼязана перерва у масових ракетних ударах. Використання ж значної кількості шахедів свідчить про намагання виснажити ПВО.
Публікація з телеграму Павло Федака – https://t.me/P_Fedaka/650

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *