Категорії Новини

Головні архіваріуси України та Угорщини презентували на Закарпатті історичний документ ХІХ століття (ФОТО)

Головні архіваріуси України та Угорщини презентували на Закарпатті історичний документ ХІХ століття
Факсиміле історичного документу «Привілейована грамота 1836 року про надання права Березькій жупі користуватися печаткою» презентували 7 лютого  в Закарпатській ОДА.  Видання підготовили та видали друком завдяки співпраці обласного архіву Закарпаття з Саболч-Сатмар-Березьким комітатським архівом Угорщини.
У представленні взяли участь Генеральний директор Національного архіву Угорщини Жужанна Міко, голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова, а також фахівці архівних установ обох країн і Закарпаття,  науковці та дипломати.
Поруч із копією присутнім представили і оригінал документа, котрий нині зберігається у приміщенні підрозділу Державного архіву Закарпатської області в м. Берегові. Зміст та оформлення грамоти, яка добре збереглася, викликають значний інтерес дослідників і віднині документ став доступний широкому загалу.
Виданню передувало наукове опрацювання тексту грамоти, переклад із латині на українську та угорську мови. Історичний документ напередодні також представили у м. Ніредьгаза сусідньої країни.
У рамках візиту на Закарпаття головні архіваріуси України та Угорщини Тетяна Баранова та Жужанна Міко також зустрілися з керівниками краю Геннадієм Москалем і Михайлом Рівісом. Як наголошувалось, багаторічна співпраця архівних установ Угорщини та Закарпаття – приклад, гідний наслідування. Це міжнародне співробітництво має гарну перспективу,  адже закарпатські спеціалісти переймають європейський досвід та принципи роботи з архівними документами.

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *