Жителі Жденіївської ОТГ пікетували Закарпатську ОДА – вимагають зупинити розробку газового родовища

Жителі Жденіївської ОТГ мітингували сьогодні біля Закарпатської облдержадміністрації. Вони прийшли, щоб звернутися до голови ОДА з проханням заборонити будівельні роботи, пов’язані з пошуком та видобуванням газу акціонерним товариством “Укргазвидобування” біля гори Пікуй та на пасовищі громади. Повідомляє “Суспільне Закарпаття”.

Лідія Гаринець приїхала на мітинг до Закарпатської ОДА із села Буковець Воловецького району. Каже, прийшли, щоб їх почули, що робиться в природі: “”Укргазвидобування” ставиться до нашої природи негарно, нищать наше пасовище й поля, річки забруднюються. Для того я тут прибула на акцію, щоб підтримати наших людей, щоб почули мене, як-не-як я там живу 26 років, я там народилася”.

За дві години з початку мітингу, до учасників вийшов очільник Головного управління Нацполіції Закарпаття Олександр Шляховський. Йому учасники передали заяви із проханням зупинити будівництво свердловини для видобування газу в Жденіївській ОТГ.

Організатор мітингу Іван Щербей розповів, що “Укргазвидобування” без ніяких дозвільних документів у вересні розпочали підготовчі роботи цього року.

“Вони готують площадку під свердловину. Розрили громадське сільське пасовище, знищили практично, зняли родючий ґрунт. До речі, вони не дотрималися цього, тому що родючий ґрунт не відвалювано на спеціальну площадку, а просто розрито, знято ґрунт. Вони заглибилися десь на 5 метрів у гору”, — пояснив чоловік.

Суспільне Закарпаття
Іван Щербей розповів: до голови облдержадміністрації звертаються, бо Департамент екології ОДА дозволив проводити роботи “Укргазивидобуванню”.

“Висновок на звіт з ОВД “Укргазвидобуванню” Департамент екології та природних ресурсів мав можливість видати 11-12 грудня, але 4 грудня зненацька Департамент публікує позитивний Висновок на звіт з ОВД, незважаючи на зауваження громадськості, громадських організацій та активістів”, — розповів Іван Мешко.

Він додав, що в Жденієві були проведені загальні збори, де громада висловилася проти видобування газу, бо живе з туризму.

Суспільне Закарпаття
Адвокатка жителів Жденіївської ОТГ Наталія Майстренко пояснила, що тепер громадою оскаржується використання земельних ділянок цим акціонерним товариством громадського пасовища площею приблизно 3,5 га.

“Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації всупереч вимогам і припису ЗУ “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” видав Висновок з оцінки впливу на довкілля. Однак, навіть цього замало для того, щоб здійснювати ті роботи, які зараз цим акціонерним товариством здійснюються”, — сказала Наталія Майстренко.

Суспільне намагалися зв’язатися із акціонерним товариством “Укргазвидобування”. Вони надіслали нам письмову відповідь:

“На початку грудня АТ “Укргазвидобування” отримало позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД), який дає можливість розпочинати роботи буріння свердловини № 1 Жденієвської площі. Даний висновок засвідчує: проєкт свердловини відповідає усім екологічним стандартам, а вплив на повітря, водні ресурси, ґрунти, флору і фауну – практично відсутній або обмежений майданчиком свердловини. Крім цього, компанія планує використовувати найсучасніші технології, які ще більше убезпечують довкілля”.

Ми звернулися за коментарем до Закарпатської ОДА. За словами речниці відомства Марини Коваль, ситуацію прокоментують згодом. Коли саме – не уточнила.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *