Закарпаття забезпечене вакцинами для щеплень лише на 25 %

Скрип-хворіЩойно під стінами Закарпатської ОДА відбувся «Чорний вівторок» – захід, покликаний привернути увагу до тендерних закупівель ліків. Мова йде не про препарати, які можна вільно придбати в аптеці, а про державні закупівлі МОЗ.

Представник спільноти ЛЖВ Валентин Сокіт розповів, що 1 жовтня Прем’єр міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству охорони здоров’я за 21 день провести всі необхідні тендери. Проте з 290 лотів пройшло лише 17. У порівнянні з іншими регіонами України, на Закарпатті ситуація не критична, проте вже через 2-3 місяці препарати для лікування хворих на СНІД можуть закінчитися.

Активісти підготували звернення до голови ОДА Василя Губаля, де просять зробити все можливе, щоб вплинути на ситуацію та звернутися до української влади з проханням купити ліки за спрощеною процедурою. Також озвучили страшні цифри: якщо вчасно не придбати медпрепарати, можуть померти близько 400 пацієнтів від СНІДу та 700 від туберкульозу.

Втім ініціатори «Чорного вівторка» звернулися до начальника управління охорони здоров’я в області Василя Скрипа. Чиновник пояснив, що 17 жовтня на нараді за участі Арсенія Яценюка було озвучено, що проведено тендери на 700 млн. грн. із запланованих 2 млрд. грн. Уже 10 листопада буде підписано необхідні угоди і почнуться поставки в регіони.

За словами Василя Скрипа, в області проблем із ліками для хворих на СНІД та туберкульоз немає, найгостріша проблема – щеплення. Лише на 47% Закарпаття забезпечене вакцинами проти туберкульозу, решта вакцин – лише 25% від плану. Також велика проблема з ліками для онкохворих, більша частина пацієнтів купує препарати для хіміотерапії самостійно.

Посадовець пообіцяв виправити ситуацію до кінця року та залучити кошти з обласного бюджету, щоб вирівняти ситуацію.

7dniv.info

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *