Закарпатська прокуратура не дасть катувати людей

петруняПротидіяти катуванню людей та порушенню конституційних прав в’язнів. Таку вимогу прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня поставив перед присутніми керівниками правоохоронних органів на розширеному засіданні колегії прокуратури області, управлінь МВС України та Департаменту пенітенціарної служби України в області.

Він, зокрема, зазначив, що: «Генеральним прокурором України Віктором Пшонкою одним із головних пріоритетів у здійсненні наглядової діяльності органів прокуратури на 2013 рік визначено додержання конституційних прав і свобод громадян на усіх стадіях кримінального провадження, а також у місцях тримання затриманих, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Ефективна протидія катуванням та будь-яким іншим проявам жорстокого поводженням з людьми правоохоронцями, забезпечення конституційних прав громадян у спеціальних установах органів внутрішніх справ, слідчому ізоляторі та установі виконання покарань є відповідно одним з пріоритетів у діяльності органів прокуратури Закарпаття».

Проте, як показали проведені перевірки, незважаючи на реагування органів прокуратури, у спецприміщеннях окремих райвідділів міліції все ще допускаються порушення закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» в частині забезпечення поміщених до них осіб належними медико-санітарними умовами.

Внаслідок вжитих заходів у останні роки спостерігається тенденція до зменшення кількості заяв та повідомлень про катування та інше жорстоке поводження з людьми працівниками правоохоронних органів.

«Також, викоренено випадки незаконного адміністративного затримання осіб, зменшено число осіб, до яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, ліквідовано переповнення слідчого ізолятора. За фактами насильства та жорстокого поводження з людьми працівниками міліції, прокуратурою вже цього року скеровано до суду обвинувальний акт, одній особі повідомлено про підозру у вчиненні такого кримінального правопорушення» – підсумував Анатолій Леонідович.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *