Categories Новини

Відомий фольклорист зустрівся з ужгородськими школярами

«ДЛЯ МЕНЕ Ж СКАРБОМ Є ІМ’Я ТВОЄ, НАРОДЕ МІЙ»
Під такою назвою в ЗОШ І-ІІІ ступенів № 6 ім. В.С. Гренджі-Донського пройшла творча зустріч із заслуженим діячем мистецтв України, відомим фольклористом та літературознавцем Іваном Васильовичем Хлантою.

хланта
Директор школи, Богдан Михайлович Кіштулинець, у своєму виступі підкреслив, що в наш час творчий доробок Івана Васильовича – це справжня скарбниця мови народу, його звичаїв, казок, легенд, переказів та пісень. А літературознавчі праці автора, відображають історію розвитку літератури Закарпаття та особливості художньої творчості письменників краю. Його книги збагачують інтелектуально, духовно, розносять по людях національні та загальнолюдські цінності, вводять у науковий обіг маловідомі або й зовсім не відомі фольклорні матеріали та імена діячів культури, які замовчувалися або були викреслені з історії духовного розвитку українців Закарпаття.
Силами учнів було вдало підготовлено інсценізацію казки «Правда і Неправда» із збірки Івана Васильовича Хланти «Казки про бідних і багатих» (1981).
З цікавістю слідкували присутні за роботою юних репортерів, які взяли в Івана Хланти невеличке інтерв’ю, з якого учні дізналися над чим він працює в даний час, про його творчий доробок, що нараховує вже понад 90 книг, та творчі плани на майбутнє. В особі Івана Хланти, наголошували вони, Закарпаття і вся Україна мають надійного збирача, дослідника й популяризатора народнопоетичної творчості.
На завершення зустрічі прозвучали пісні із збірки «Співанки закарпатських гір і долин», які зібрав, записав і підготував до видання Іван Васильович, у виконанні шкільного ансамблю під керівництвом Вікторії Ковач у складі 6-7-х класів та солістки школи Маріанни Савчур.
Учасники зустрічі ознайомилися з виставкою літератури: «Іван Хланта: творчі пошуки і досягнення», де були представлені фольклорні видання та книги з літературознавчими, мистецтвознавчими, бібліографічними матеріалами, у яких сконцентрована думка, енергія, мудрість народу. Учні та вчителі переконалися, що авторові вдалося так багато зробити завдяки неймовірній працездатності, наполегливості та любові до рідного краю. Ці його найкращі риси є для нас зразком для наслідування. Справді його книги й найрізноманітніші дослідження, здійснені за покликом свого серця й відчуттям глибокої громадянської відповідальності, стоять на сторожі української національної сутності, цілеспрямовано піднімають нас на височінь українського творчого духу.
Всі присутні в актовій залі разом з Івано Хлантою щиро дякували завідуючій шкільною бібліотекою Євгенії Семенівні Шкурді та іншим активним учасникам за добре продуманий захід, який збагатив їх духовно, був зворушливим, змістовним й ефективним для загального розвитку учнів.
Ілона МАТЬОЛА,
класний керівник учнів 6-го Б класу

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *