В медзаклади Закарпаття надійшло понад 58 тис експрес-тестiв для визначення антигена кopoнaвipycy

Ці тести дозволяють надзвичайно точно проводити попередню діагностику у пацієнта, який має ознаки ГРІ або COVID-19.

Процедура проведення тестування подібна до ПЛР- діагностики: береться мазок із задньої стінки носоглотки. Завдяки такому тестуванню вірус можливо ідентифікувати на ранніх стадіях, коли він знаходиться ще лише на слизових оболонках людини. При цьому результати обстеження готові вже за 15 хвилин. Якщо тест показує наявність антигену, то пацієнт проходить ПЛР-дослідження.

Пройти тест можна у свого сімейного лікаря або в районній лікарні. Всі заклади первинної медико-санітарної допомоги забезпечені тестами на антиген. При появі перших симптомів респіраторного захворювання необхідно обов’язково звертатися до сімейного лікаря. Повідомте лікаря по телефону, через вайбер (або інші мережі) про свій стан. Дотримуйтесь чітко рекомендацій лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я!

Нагадуємо: для холодної пори року грип і ГРВІ звичне сезонне явище, яке зараз ще й протікає на тлі пандемії COVID-19. Ці хвороби складно розрізнити лише за симптомами — гарячка, кашель, втома характерні і для грипу, ГРВІ і для COVID-19. Проте діагноз «коронавірусна інфекція» може бути підтверджений лише лабораторними методами діагностики.

Ваш сімейний лікар може провести тест на антиген або скерувати вас на безкоштовне тестування на COVID-19. Згідно зі змінами до Наказу МОЗ № 722, обов’язкове лабораторне обстеження проводиться особам:

  • з підозрою на COVID-19;
  • з ознаками інших ГРВІ;
  • з ознаками пневмонії;
  • контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19.

Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України наразі має достатньо потужності для швидкого опрацювання зразків та оперативної видачі результатів.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *