Ужанський нацпарк єдиний в Україні відповідає критеріям ЮНЕСКО

19 грудня відбулося засідання науково-технічної ради Ужанського національного природного парку. Директор нацпарку Віктор Биркович прозвітував про виконану роботу, здобутки та нагальні проблеми закладу.

Насамперед до активів Ужанського нацпарку можна занести міжнародне визнання установи, особливо у рамках транскордонного резервату “Східні Карпати”. Відповідно до висновків Міжнародної Координаційної Ради програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера” було визнано, що Ужанський НПП єдиний з усіх парків України, який відповідає критеріям Севільської стратегії ЮНЕСКО. Такі висновки стали можливими завдяки титанічним зусиллям директора установи Віктора Бирковича. Незалежна експертиза міжнародних установ проводиться сучасними методами за допомогою аеро та космічної зйомок і за останні чотири роки не виявлено слідів господарської діяльності в зоні пралісів та буферній зоні, намагання окремих недоброзичливців нацпарку піднести сенсації у вигляді фото-відеозйомок рубок нібито у цих ареалах є звичайними фейками, направленими на дестабілізацію обстановки у прикордонній зоні.

У 2017 році успішно реалізований грантовий проект “Охорона природи, як можливість для регіонального розвитку” спільно фінансований з Норвезького фінансового механізму та держбюджету Словацької Республіки. За рахунок грантових коштів облаштовано сучасні туристичні об’єкти в Стужиці, Жорнаві, Стричаві, Лубні.

Місце падіння найбільшого метеориту у Європі “Княгиня” стало знаковим для туристів з Австрії, Угорщини, Чехії, Німеччини, Польщі та Словаччини завдяки встановленню меморіального знаку та облаштуванню прилеглої території та організації цікавого туристичного маршруту.

Також до позитивів діяльності Ужанського НПП можна занести організацію міжнародного етно-еко фестивалю “Праліс-Фест” та патріотичного фестивалю воїнів АТО “Загартовані війною”.

Міжнародне визнання було б неможливим без покращення роботи служби державної охорони нацпарку, яка вчасно виявляє і попереджає незаконні порушення природно-заповідного режиму. Ужанський НПП одним з перших в україні серед природоохоронніх установ перейшов на вибіркову систему рубок.

Серед проблемних питань Віктор Биркович порушив взаємодію з Великоберезнянським лісгоспом (директор Олень О.), який на території Ужанського нацпарку має три лісництва і просить погоджувати ліміти на вирубку деревини у господарській зоні парку. Але звітувати про рубки лісгосп відмовляється, адже не секрет, що свою продукцію підприємство в основному реалізовує за межі району, бо там більше платять. В результаті в районі виникає соціальна напруга, адже за логікою речей, поки паливом не забезпечене місцеве населення, жоден кубометр деревини не має покинути територію Великоберезнянщини. Тому науково-технічна рада Ужанського нацпарку вирішила не затверджувати ліміти на вирубку для Великоберезнянського лісгоспу до налагодження рівноправного діалогу і звіту про використання вирубаної деревини.

Віктор Биркович вважає, що у 2018 році Ужанський НПП зможе добитися нових успіхів і стати одноосібним флагманом у своїй галузі на теренах України.

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *