Центр громадського здоров’я спростував інформацію щодо виявлення у закарпатця мутованого штаму SARS-CoV–2

Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) спростував інформацію щодо виявлення в українця із Закарпаття, який працює в Чехії, нового мутованого штаму SARS-CoV–2.

Про це повідомила пресслужба ЦГЗ із посиланням на офіційну відповідь Національного координаційного центру із реагування на спалахи Чеської Республіки.

В документів говориться, що в країні не виявлено жодного випадку так званого британського коронавірусу-мутанта.

«Відповідно, це доводить недостовірність інформації, яка ширилася в українських ЗМІ в грудні 2020 року, що ніби-то на Закарпатті в пацієнта було виявлено новий мутований штам коронавірусу, який циркулює у Великій Британії», – говориться в повідомленні.

У центрі нагадали, що мутації вірусу можуть зафіксувати лише вчені за допомогою генетичного аналізу коронавірусу – секвенування геному. Це складний, тривалий та дорогий процес, під час якого геном вірусу розрізають на дрібні частинки й завдяки реагентам та спеціальному обладнанню вивчають і фіксують зміни.

«Пацієнту, у якого взяли зразок на секвенування, – не повідомляють усі деталі дослідження», – наголосили в ЦГЗ.

Про нібито наявність нової варіації коронавірусу в Україні заявив наприкінці грудня лікар-інфекціоніст з Ужгорода Віктор Петров.

За його словами, це був 24-річний заробітчанин, який постійно проживав в Чеській Республіці. Він звернувся до лікаря з легкими симптомами коронавірусної інфекції під час нетривалого перебування вдома. ПЛР-тестування дало негативний результат. Чоловік повернувся на роботу до Чехії.

«Після цього ми отримали інформацію про те, що в нього була підозра на новий штам коронавірусної інфекції, і його взяли на моніторинг у Чеській Республіці», – розповів Петров.

 

 

 

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *