Сьогодні в Ужгороді вшанують пам’ять жертв Бабиного Яру

yar29 вересня у приміщенні Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України у місті Ужгород відбудеться вечір-вшанування 75-річчя трагедії Бабиного Яру «Бабин Яр – без права на забуття…»

В історії нашого народу багато трагічних сторінок. Однією з них є Друга світова війна, яка обернулася для України низкою жахливих подій та незліченними людськими втратами.

Під час німецької окупації Києва у 1941–1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів нацистами мирного населення. Протягом 29 і 30 вересня було вбито 33771 людину. До цих пір історики так і не змогли визначити кількості загиблих. У джерелах вказуються різні відомості, від 33 до 100 тисяч людей.

Бабин Яр – це також і наша закарпатська рана, яка болить і до цього часу. В урочищі були розстріляні головний редактор газети «Українське слово» Іван Рогач та його сестра Анна Рогач; український поет, журналіст, громадський діяч, член Пласту на Закарпатті, секретар Спілки письменників України у місті Києві Іван Ірлявський. Усі вони були заарештовані гестапо 9 лютого 1942 року у Києві та невдовзі розстріляні в Бабиному Яру, – повідомляє Обласний організаційно-методичний центр культури.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *