Шаранич обіцяє саджати скупників голосів закарпатців

шаранич«За всіма зверненнями громадян і політичних сил ми проводимо ретельну перевірку, а в разі підтвердження інформації про підкуп виборців чи перешкоджання виборчому праву, винних буде притягнено до відповідальності, в тому числі й до  кримінальної» – запевняє очільник закарпатської міліції Сергій Шаранич.

 У неділю відбудуться вибори до Верховної Ради України. Чим ближче до фіналу виборчих перегонів, тим більше звернень до правоохоронних органів щодо підкупу виборців, нищення агітаційних матеріалів та інших порушень виборчого законодавства. Виявляє міліція й самих порушників.

Так, ввечері 18 жовтня патрульний наряд міліції помітив біля будинку на пр.Свободи в м.Ужгороді групу невідомих осіб, один із яких пошкодив рекламний щит з агітаційним плакатом однієї з партій.

Зловмисників було затримано й доставлено в міськвідділ міліції. Там було встановлено, що дане правопорушення скоїв 17-річний мешканець м.Київ, відносно якого складено адміністративний протокол за ст.173 КУпАПУкраїни.

В  ході моніторингу Інтернет-мережі в соціальній мережі «Фейсбук» днями виявлено звернення одного з кандидатів у народні депутати України по одномандатному виборчому округу №68 до Президента України про те, що в м.Ужгороді здійснюється підкуп виборців на користь іншого кандидата внародні депутати України. За даним фактом було проведено перевірку.

 

В міліцію надійшла заява від довіреної особи іншого кандидата в народні депутати України про те, що до їхнього виборчого штабу зателефонували мешканці Ужгородського району, які повідомили, що двоє громадян в ході проведення агітації здійснювали підкуп виборців. На місце пригоди виїхала слідчо-оперативна група Ужгородського РВ УМВС,  в ході опитуваннямешканців с.Дубрівка Ужгородського району дана інформація свогопідтвердження не знайшла.

 

В с.Глибоке Ужгородського району була отримана інформація щодо працівниці місцевого дошкільного навчального закладу, яка в ході передвиборчої агітації буцімто складає списки виборців, що готові віддати свій голос за одного з кандидатів у народні депутати України по виборчому округу № 68. Виборцям буцімто обіцяють виплатити за голос грошові коштив розмірі 200 гривень. Під час опитування мешканців с.Глибоке данаінформація свого підтвердження не знайшла.

 

Аналогічна інформація про підкуп виборців Ужгородським райвідділом міліції була  отримана щодо працівників районного відділу освіти, які буцімто проводять незаконну агітацію та підкуп виборців в підтримку одного з кандидатів. А саме – під час відвідування шкіл в селах Великі Лази, Глибоке,Худльово та Лінці Ужгородського району, погрожуючи директорам цих шкіл проведенням комплексної перевірки, вимагають від них підібрати вчителів, які б за грошову винагороду в розмірі по 200 гривень за голос здійснювали підкуп виборців в підтримку даного кандидата. При цьому за кожноговиборця їм обіцяють грошову премію в розмірі по 50 гривень.

 

В ході опитування мешканців вказаних сіл та директорів шкіл цих населенихпунктів дана інформація свого підтвердження не знайшла.

 

 

У міліцію надійшла заява від кандидата в народні депутати України по одномандатному виборчому округу №70. Кандидат повідомив про те, що під час зустрічей з виборцями ним отримано інформацію, що 13 і 14 жовтня вс.Завадка та с.Верб’яж Воловецького району невідомі особи в ході передвиборчої агітації на користь одного з кандидатів в народні депутати України (прізвище в заяві не вказано) шляхом збору підписів та роздачі грошових коштів здійснювали підкуп виборців. Дана інформація перевіряється.

 

В чергову частину Ужгородського міськвідділу міліції по телефону “102” надійшло повідомлення від невідомого громадянина Р., мешканця буцімтовул.Заньковецької. Молодий чоловік повідомив про те, що на його мобільний телефон зателефонувала невідома особа, яка запропонувала йому 200 гривень за те, щоб на виборах він віддав свій голос за двох кандидатів в народні депутати України по виборчому округу №68. Виїздом слідчо-оперативної групи Ужгородського МВ УМВС проведено опитуваннямешканців будинку по вул.Заньковецької, де буцімто проживає заявник, івони повідомили, що людину з таким прізвищем вони не знають, а завказаною адресою, де нібито проживає заявник, уже тривалий час ніхто непроживає… Мобільний телефон, з якого телефонував заявник, вимкнений…

 

Близько опівночі в чергову частину Ужгородського МВ УМВС по телефону«102» з мобільного телефону зателефонував громадянин, який назвавсяАндрієм (інші анкетні дані відмовився надати). Заявник повідомив про те, щойому зателефонувала невідома жінка, яка запропонувала винагороду врозмірі 150 гривень, якщо він проголосує за одного з кандидатів у народнідепутати України.   За даним фактом проводиться перевірка.

 

– Нагадаю, що 14 жовтня 2014 р. Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян, – коментує начальник УМВС України в Закарпатській області полковник міліції СергійШаранич. – Перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчкому передбачає обмеження або позбавлення волі терміном до трьох років. Ті самідіяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженняммайна, або погрозою застосування насильства – караються обмеженням воліна строк від 2 до 5 років. Умисне подання до органу ведення Держреєструвиборців неправдивої інформації про виборців, несанкціоновані дії зінформацією, що міститься в базі даних Держреєстру, караєтьсяпозбавленням волі терміном від двох до чотирьох років із позбавленнямправа обіймати певні посади або провадити певну діяльність терміном відодного до трьох років. Окрім того, підробка, незаконне виготовлення,використання або зберігання незаконно виготовлених виборчих документівкараються позбавленням волі терміном від трьох до семи років.

 

Підкуп виборців, а також реалізація права голосу більше ніж один раз,каратиметься штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходівгромадян, виправними роботами або обмеженням волі терміном до двохроків.

 

– Звертаюсь до виборців, усіх свідомих краян, – продовжує полковникШаранич. – Якщо вам відомі факти порушення виборчого права на територіїЗакарпатської області, просимо негайно повідомляти  на  «102», або внайближче відділення міліції. Ми просимо допомоги всієї громадиЗакарпаття, всіх патріотів та небайдужих громадян краю. Повідомляйте профакти підкупу в міліцію  – негайно. Нам потрібна фото та відео- фіксаціяфактів скуповування голосів виборців для використання цих доказів у судах.

 

– Ганебна практика політичного бізнесу з вибудовування виборчих пірамідповинна бути припинена раз і назавжди, – запевняє очільник міліціїЗакарпаття. – Це тверда  позиція МВС України та особисто Міністра АрсенаАвакова. Аж до арешту знахабнілих «політичних бариг».

 

СЗГ УМВС України в Закарпатській област

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *