Розвиток біоенергетики – потужний крок до енергетичної незалежності Закарпаття

москалПитання впровадження альтернативних та відновлюваних джерел енергії,  енергозберігаючих технологій та вирішення екологічних проблем, зокрема, несанкціонованих сміттєзвалищ на Закарпатті, обговорено під час сьогоднішньої зустрічі керівника краю Геннадія Москаля з  представником компанії «Колбе Пауер Групп» Сергієм Ісаченком.

За словами представника міжнародної енергетичної компанії, серед всіх відновлюваних джерел енергії – біомаса є найбільш перспективною для заміщення природного газу на Закарпатті.  «При достатній можливості в області ефективного використання відновлювальних джерел енергії, наша компанія має намір інвестувати в будівництво нових об’єктів, направлених на скорочення споживання недешевого голубого палива, розвивати енергозбереження та виробляти електричну й теплову енергію», – повідомив Сергій Ісаченко.

«Ми займаємося альтернативною енергетикою на основі відновлювальної біомаси, застосовуючи при цьому новітні інноваційні технології. Цим самим вносимо значний внесок у збереження і поліпшення навколишнього середовища, а також в енергетичну незалежність України», – сказав Сергій Ісаченко і продовжив: – Разом із компанією «АVE Group» ми зайнялися б збором та утилізацією відходів, яких на Закарпатті більш ніж достатньо».

Він також зазначив, що нині компанія має діючий виробничий майданчик в смт Тересва, на якому здійснюється переробка відходів деревини на тверду біомасу (деревна тріска). «Цьогоріч ми розпочали проектування заводу з виробництва паливного брикету та палетної заготівлі на цьому майданчику, – далі веде розмову пан Ісаченко. – Але через бюрократичну паперову тяганину та небажання місцевої влади сприяти реалізації проекту, він відкладається майже на рік».

Геннадій Москаль запевнив інвестора, що після представлення нового керівника Тячівщини, яке відбудеться вже наступного тижня, всі проблемні питання компанії будуть вирішуватися набагато швидше. «Закарпаття знаходиться на стику чотирьох кордонів з країнами ЄС, в яких вже давно забули «сміттєву» проблему. І нам соромно досі мати сміттєві горища, накопичених по всій області. Закарпатці зацікавлені жити цивілізовано та в екологічно чистому середовищі. Якщо Ваша компанія вирішить проблему сміттєзвалищ у краї, то будемо дуже вдячні», – сказав інвестору Геннадій Геннадійович, поцікавившись, які проекти вже реалізовані тут.

«Серед реалізованих проектів на Закарпатті – переведення газових котелень на виробництво теплової енергії. Так, у Тячеві та Берегові введено котельні на біопаливі. Перша – потужністю 1.25 МВт і яка заощаджує природній газ до 250 тис. кубометрів на рік, друга – потужністю 1.5 МВт і заміщує до 315 тис. кубометрів газу на рік, – розповів пан Ісаченко. – Крім того, ми взяли у концесію газові котельні двох районних лікарень та двох в обласному центрі,  замінили технологічне обладнання  (насоси, бойлери, лічильники, теплообмінники та інше), що надає можливість якісно і безперебійно в опалювальному сезоні надавати лікарням тепло.

Прес-служба Закарпатської ОДА

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *