Рак картоплі (Synchhytrium endobioticum Schilbersky Percival) є небезпечним захворюванням важливої продовольчої культури

Рак картоплі (Synchhytrium endobioticum Schilbersky Percival) є небезпечним захворюванням важливої продовольчої культури

Одним із найнебезпечніших захворювань картоплі є рак,збудником якої є гриб Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival.Хвороба вперше зареєстрована в Австро-Угорщині у 1888 р.До Європи гриб потрапив із Південної Америки (Перу), де батьківщиною його є зона Анд.

Збудник зустрічається локально майже у всіх країнах-членах ЄОЗР.

В Україні рак катоплі вперше  виявлено у 1935 році на присадибній ділянці м.Славута,Хмельницької області.Рак картоплі Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival уражує з рослин тільки картоплю.

Найхарактерніша ознака захворювання-утворення наростів на бульбах,столонах,кореневій шийці,рідше на стаблі,листках і квітках. Корені ніколи не уражуються. Наростки,що утворюються під землею- білого кольору,на надземних частинах рослин-зелені. Розмір наростів може бути різноманітним-від маленької горошини до розміру бульби і більшим. За зовнішнім виглядом нарости нагадують квіти цвітної капусти. Наприкінці вегетаціі картоплі,нарости темніють та загнивають.На заражених бульбах ракові утворення розвиваються і в сховищах,якщо урожай вирощений на зараженій ділянці.

Розповсюдження раку картоплі в природних умовах дуже повільне. Найчастіше рак картоплі поширюється із зараженими бульбами стійких сортів ,що мають на своїй поверхні часточки зараженого грунту,з іншим рослинним матеріалом, вирощеним на зараженій ділянці.Знаряддя обробітку грунту, гній та тара також можуть стати причиною появи нового вогнища,тому що патоген зберігається в грунті в «анобіозі» більше двадцяти років і відтворює свою життєдіяльність на посадках картоплі.

При занесенні в грунт гриб S.endobioticum швидко накопичується і через 2-3 роки уражує велику кількість рослин картоплі.Бульби стають непридатними для споживання.Втрати врожаю можуть сягати 40-60 % .

Особливо шкідливим рак є на присадибних ділянках: при беззмінній культурі і вирощуванні сприятливих сортів рак картоплі спричиняє 100% втрату врожаю.

Нині у багатьох країнах,у тому числі й в Україні ,щодо раку картоплі діють жорсткі карантинні зажоди на державному рівні,які дозволяють стримувати розповсюдження захворювання і звести до мінімуму фактичні прямі втрати.

 Фітосанітарні заходи:

– Забороняється ввезення насінневого матеріалу,товарних партій картоплі і грунту з регіонів розповсюдження хвороби.

-Для запобігання проникнення та поширення раку картоплі необхідно в пунктах пропуску при ввезення об*єктів регулювання проводити первинне  інспектування з обов*язковим відбиранням зразків для фітосанітарної експертизи.

-Для вчасного виявлення хвороби проводять обстеження на виявлення раку картоплі за зовнішніми ознаками на вегетуючих рослинах уразливих сортів та методом відбору грунтових проб.

-Впровадження особливого карантинного режиму у вогнищах.У разі сильного ураження в зоні поширення обов*язкове знищення посівів радикальним методом з негайним спалюванням викопаних рослин та дезінфекцією засобів,інвентаря.грунту.

-Дотримання сивозміни,знищення рослинних решток та бур*янів,вирощування стійких сортів.

-Основний метод контролю хвороби-чистий пар.Внесення органічних добрив,глибока оранка,знищення бур*янів.

-Просторова ізоляція насінницьких посівів від виробничих -не менше 1 км.

 

Провідні та Головні спеціалісти-державні інспектори відділу фітосанітарних заходів на кордоні ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області:

Михайловська Ю.В.

Граб Л.М.

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ
Новини партнерів

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *