Categories Новини

Питання підключення до енергомереж обговорили в Закарпатській ОДА

Засідання круглого столу з цього питання відбулося в обласній державній  у п’ятницю, 15 листопада. Аналізували проблеми та шукали способи їх вирішення перший заступник керівника краю Ігор Свищо, голова Громадської ради Федір Харута, а також перший заступник генерального директора ПАТ «Закарпаттяобленерго» Артем Мартинюк та голова правління ПАТ «Закарпатгаз» Віктор Шатило.

Учасники наради виділили найбільш проблемні моменти, котрі нині часто стають причинами конфліктів між споживачами та постачальниками електроенергії та газу. Так, на думку членів Громадської ради, це – відключення багатоповерхових будинків через борги окремих мешканців, високі тарифи та доволі складні процедури підключення до мереж, необхідність стовідсоткової передплати за ще неспожиту електроенергію тощо.

Окрім того, занепокоєння викликає рівень зношеності мереж і, відповідно, якість надання послуг, яка суттєво страждає через цей фактор. Для прикладу, мова йде про псування побутової техніки через стрибки напруги в мережах.

– Особливість питання, що стало основною темою сьогоднішнього засідання, в тому, що труднощі у приєднанні до енергомереж стають на заваді поліпшенню побутових умов громадян, а також розвитку малого і середнього бізнесу, який, згідно із статистичними даними, складає майже 94,6% від загальної кількості суб’єктів господарювання області, – розповів під час вступного слова Федір Харута.

На думку голови Громадської ради, ці труднощі обумовлені високими фінансовими витратами, організаційними та технічними зусиллями споживачів електроенергії та газу. Вони створюють конфліктні ситуації між споживачами та постачальними організаціями.

– Сьогодні ми зібралися, що спробувати знайти вирішення цієї проблеми. Розумію, що не в наших силах одразу поставити крапки над «і» в усіх питаннях, однак ми повинні донести до відома органів центрального рівня, до тих, хто контролює енергетичний ринок, думку громади і бачення споживачів, – зауважив Ігор Свищо. – І сьогоднішня зустріч, робота із Громадською радою, повинна стати хорошим поштовхом не тільки у вирішенні конкретно цієї проблеми, але й у питанні формування справді громадянського суспільства – свідомого та, що найголовніше, впливового. Як того і вимагає від нас усіх глава держави.

Відтак учасники круглого столу розробили попередній текст резолюції з пропозиціями стосовно того, як можна вирішити згадані проблеми. Цей документ буде доопрацьований наступного тижня, а потім – відправлений до Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, а також громадських рад інших регіонів країни.

Прес-центр ОДА

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *