Принципи Євросоюзу та потужніша українська армія не дадуть можливості, аби Угорщина здійснювала анексію Закарпаття , – Рівіс

rivisУгорщина не піде відкритою агресією на Україну

         У цьому переконаний голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, який розповів про це та інше під час інтерв’ю на телеканалі «Тиса-1» ведучому Михайлу Данканичу в інформаційно-публіцістичній програмі «Акценти». Очільник облради також зауважив: «Якщо взяти військову потужність України та Угорщини, то вона не на сторону останньої…»

– Відбувся референдум в Угорщині щодо міграційних питань. Чув від декількох пересічних людей, що начебто його результати можуть призвести до  того, що в Україну і зокрема в Закарпаття хлине навала мігрантів, витурених з Європи. Що скажете?

– Думаю, що, користуючись уже досвідом того, як ми проживаємо в Закарпатті і маємо транзитну область для нелегальних  мігрантів, Закарпаття на сьогодні не цікавить нелегальних мігрантів. У нас не та економічна ситуація,  аби сирійці тут осідали, працювали і шукали собі гідне життя.  Вони ж мають нормальне життя  і в себе на батьківщині. Так, там зараз нестабільна ситуація, ведуться військові дії, але ж і в Україні також ведуться військові дії. Коли я мав доповідь на Раді Регіонів в Європейському парламенті, їх запитував: «Чому ви, колеги, не приймаєте Україну в Євросоюз і зробили б хоча б перший крок до безвізового режиму?» Якраз в той день Рада приймала рішення про погодження надання Україні безвізового режиму. Адже у зоні бойових дій в Україні  опинилося 7 мільйонів  населення. Якщо б воно хлинуло до Євросоюзу,  і якби Україна не почала б реалізовувати ці проблеми самотужки без сторонньої допомоги, то, думаю, що найближчі країни Євросоюзу, прикордонні до України,  не витримали б цього, абсолютно. Адже це населення – співрозмірне населенню сусідньої нам Словаччини. Що було б, якби туди ринуло ці 7 мільйонів?

– Ще один яскравий момент із цього референдуму. Начебто пан Орбан звернувся з подякою до угорців, за те, що вони проголосували, і окремо подякував за те і закарпатським угорцям. Як ставитесь до таких подій? І чи нема у вас якихось  паралелей  з приводу того,  що відбувалось у Криму до анексії з боку  Росії.  І що відбувається зараз щодо Закарпаття з боку Угорщини? Дуже багато проектів фінансується угорською стороною,  дійсно відбувається багато позитивних речей, те, що чомусь навіть наш уряд чомусь не завжди виділяє кошти. Чи немає у вас паралелей і чи не може гіпотетично те відбутися тут?

– Звичайно,  як на перший погляд, такі паралелі якби проглядаються. Але ми мусимо розуміти різницю між статусами країн. Угорщина, коли вступала до  Євросоюзу і до блоку  НАТО, то підписала меморандум Північноатлантичного Альянсу і Євросоюзу про те,  що вона  не має ніяких і не буде мати територіальних претензій доки є в Євросоюзі.

–         Росія теж підписала Будапештський меморандум, але ..?

–                     Росія офіційно не признана країною агресором,  і ми не говоримо про те,  що Росія напала на Україну. На жаль.

–         Юридично…

–                     Юридично так. Фактично, що російські війська у нас – не доведено ні місією  ОБСЄ,  ні будь-якими іншими міжнародними інституціями,  і що Росія оголосила війну і воює проти України. Так, фактично є  політичний тиск,  є політичне підбурювання, є фінансування цієї всієї проблеми. Ми ж розуміємо, що  Україна давно би справилася з проблематикою східних регіонів,  якби не потужна підтримка Росії.

               – Та все ж,  повертаючись до Угорщини, може щось таке виникнути на Закарпатті,   чи ні?

–                     Думаю, що ні. Навіть із тої ситуації: якщо взяти військову потужність України й Угорщини, то вона не на сторону останньої. Крім того,  українське військо за останні два роки дуже сильно розвинулося. В нас – нові види озброєння: маємо і нові  ракетні комплекси,  і нові оборонні нові комплекси. Україні ніхто не заважає розвивати свою обороноздатність.  І я не думаю,  що Угорщина піде відкритою агресією  на Україну.  Звичайно, що  Закарпаття є найбільш уразливим в цій ситуації. Але я переконаний, що Угорщина – цивілізована країна  і фактично принципи Євросоюзу не дадуть  можливості,  аби Угорщина здійснювала анексію Закарпаття.  А якщо прямим військовим втручанням, то  це не користь Угорщині.

– Насправді я мав на увазі якимось іншим методом,  але   радий,  що ви заспокоюєте і що дійсно на Вашу думку подібне навряд чи колись можливе.

Читайте першу частину інтерв’ю Михайла Рівіса: Голова облради натякнув уряду про можливість відокремлення Закарпаття.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *