Отримали спадщину? Не забудьте заплатити!

P03000083477163Ужгородська ОДПІ наголошує, що платникам, які отримали у спадщину чи дарунок кошти, майно, майнові або немайнові права необхідно подати до територіального органу доходів і зборів декларацію про отримані доходи та сплатити відповідну суму податку. Такі дії необхідно вчинити особам, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення. У такому випадку вартість успадкованої власності оподатковується за ставкою 5%.

Разом з тим, фахівці Ужгородської ОДПІ зазначають, що відповідно до Податкового кодексу України особами, які відповідають за сплату податку до бюджету, є спадкоємці, що отримали спадщину. Отже громадяни, котрі отримали спадок і не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення повинні вказати вартість успадкованого майна у податковій декларації. Така декларація подається до органу доходів і зборів за місцем проживання фізичної особи до 1 травня року, наступного за звітним. Якщо ж платник не подав до контролюючого органу Міндоходів відповідну декларацію у передбачені терміни, то він несе відповідальність шляхом накладання штрафної санкції у розмірі 170 грн.

Перерахувати ж суму податкового зобов’язання, зазначеного у декларації платник повинен до 1 серпня року, що настає за звітним.

За матеріалами Ужгородської ОДПІ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *