На Закарпаття прибув з робочим візитом посол Румунії в Україні

У середу, 9 жовтня, в камінному залі голова Закарпатської облдержадміністрації Ігор Бондаренко провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Румунії в Україні Крістіаном-Леоном Цуркану, який приїхав у Закарпаття з робочим візитом.

Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва в соціально-економічній та культурній сферах, а також можливості для інвестицій в інфраструктурні проекти в нашому краї.

Ігор Бондаренко наголосив, що нині Закарпатська область зацікавлена у сфері зовнішньоекономічних зв’язків, зокрема у підтримці підприємств з експортним потенціалом для розширення асортименту їх продукції та підвищення конкурентоспроможності. А також у залученні інвестицій в деревообробну, харчову промисловість, сільське господарство, туризм. Але насамперед, мова йшла про відкриття пункту пропуску «Біла Церква – Сігету Мармацієй», який незабаром планується відкрити.

Зі свого боку румунський Посол запевнив очільника краю у підтримці та запитав, що може зробити, аби активізувати співробітництво в економічній площині.

– У Румунії виготовляють чудові меблі, а у нас є багато деревини, яку експортуємо. Та краще на місці робити глибоку переробку і потім готову продукцію реалізувати по всій Україні, – запропонував голова ОДА. – Також у вас хороші вина, сири, тож можемо проводити спільні ярмарки.

Торкнулися теми з політичним підтекстом, коли на Закарпатті свого часу були різні провокації з намаганням втягнути національні меншини. То тут пан Крістіан-Леон Цуркану зауважив, що дуже радий за румунську спільноту, яка не брала в них участь, а поводила себе толерантно, стримано і з порозумінням.

Не оминули гострої теми – впровадження децентралізації на Закарпатті. У цьому плані Ігор Бондаренко розповів поважному дипломату, що цю проблему зрушено з місця, нещодавно прийнятий Перспективний план, де визначено 60 ОТГ. Це в свою чергу дасть поштовх до економічного зростання та добробуту громад.

Насамкінець голова ОДА запросив пана Посла взяти участь у засіданні круглого столу з питань відкриття міжнародного пункту пропуску «Біла Церква – Сігету Мармацієй» та безпосередньо обговорити проблемні питання для їх спільного вирішення, повідомили у прес-службі Закарпатської ОДА.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *