На Закарпатті затримують літунів-контрабандистів

На собі, уплав, у деревині – зловмисники намагаються переправити контрабанду на інший бік кордону. Мотивація, звісно, одна – заробити якомога більше, хай і незаконно. Від контрабанди до порушення правил міжнародних польотів, у яких випадках використання  мотодельтаплану – злочин,  чому його розслідує СБУ – говоримо зі слідчими Управління СБУ в Закарпатській області.

дельтапланЗа багаторічну практику співробітники та слідчі Управління викрили чимало контрабандистів, які намагалися незаконно переправити цигарки, товари широкого вжитку, брендовий одяг, зокрема, під виглядом міжнародних поштових відправлень, у товарних вагонах, ба навіть прихованих у деревині. Словом, надивилися багато.

І хоч контрабанда як така давно  декриміналізована (окрім, незаконного переміщення наркотиків, прекурсорів, фальсифікованих лікарських засобів, зброї та боєприпасів), спритників, зважаючи на схему та способи вчинення правопорушення, така незаконна діяльність може і до тюрми довести.

Слідчі констатують: останні кілька років правопорушники цієї категорії стають дедалі вигадливішими. Одне з таких – використання малих літальних апаратів.

Здавалося б, що тут може бути кримінального і до чого тут взагалі СБУ? По-перше, використання несертифікованого літального апарату без відповідних дозволів на перельоти – уже порушення. До слова, стаття 334 Кримінального (!) кодексу України. Зважте і на те, що літальний апарат, виготовлений кустарним способом, сам по собі становить небезпеку, а ще виліт і вліт в Україну без відповідних дозволів, погоджених маршрутів та місць посадки, повітряних трас та  інших «без». Гіпотетично несертифікованим літальним апаратом вивезти та ввезти можна будь-що: від наркотиків до зброї та вибухових пристроїв.  Відтак розслідування таких злочинів належить до компетенції Служби безпеки України.

На Закарпатті спритники зазвичай самотужки переробляють двокрилий апарат для контрабанди цигарок: встановлюють потужний мотор, чіпляють спеціальний контейнер для перевезення тютюнових виробів (від 4 до 8 ящиків цигарок за один переліт).

По-друге, панове порушники, не чувайтеся. Слідчі своє діло знають добре й переконують: цілком законно на кожного вигадника знайдеться по кілька статей Кримінального кодексу, які потягнуть на покарання з десяток років.

До прикладу, правоохоронці фіксують та виявляють малий літальний апарат (його чудово «бачать» тепловізори) поблизу прикордонної смуги, одразу ж відомості про це вносять до Єдиного реєстру досудового розслідування як злочин, передбачений статтею 334 (порушення правил міжнародних польотів) Кримінального кодексу України, максимальне покарання за яке – до 5 років ув’язнення, – кажуть слідчі УСБУ. Проте бувають випадки, коли, крім використання для незаконної діяльності малих літальних апаратів, є ще супутній злочин, зокрема,  незаконне переправлення особи через державний кордон, за яке «світить» від 8 до 12 років позбавлення волі…

Тільки цьогоріч оперативники Управління СБУ в Закарпатській спільно з прикордонниками та органами міліції викрили 5 фактів контрабанди за допомогою малих літальних апаратів через державний кордон України. Один із недавніх правоохоронці зафіксували наприкінці листопада 2014 року.

– Цьогоріч маємо вже один вирок суду стосовно мешканця Тячівщини, який вирішив підзаробити у незаконний спосіб. Для цього він самотужки переобладнав легкий одномоторний двомісний літак, зокрема, оснастив панель приборів навігатором, а під крилами обладнав кріплення для ящиків із цигарками і спеціальний механізм для від’єднання ємностей із контрабандою без посадки літального апарату, – каже начальник слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області Антон Дурневич. –  До всього засуджений не був професійним пілотом, але навички керування своїм «літаком» опанував.

Протягом трьох ночей поблизу українсько-румунського державного кордону цьому умільцеві вдалося переправити контрабанду до сусідів. Але наступної ночі під час посадки літального апарату на українському боці, поблизу с.Вонігово, у 10 км від державного кордону, спритника затримали  прикордонники. У вересні цього року Тячівський районний суд визнав цього громадянина винним в інкримінованому йому злочині та призначив покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з конфіскацією двокрилого апарату. Щоправда, зловмисникові пощастило – потрапив під амністію.

– По іншим фактам проводимо досудове розслідування, – каже Антон Дурневич, перелистуючи Кримінальний кодекс України. – Уже є певні напрацювання, детальніше про які повідомимо згодом.

Крім того, слідчі наголошують: кримінальні провадження стосовно порушення правил міжнародних польотів малими літальними апаратами –перебувають на контролі  керівництва Служби безпеки України.

Людмила Мазур

 

1 comment

Сестор А says:

Бу-га-га, пощастило! Відстібнув та й годі!

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *