На Закарпатті запрацювала нова люстраційна комісія

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція членів громадської організації «Люстраційна комісія Закарпатської області».  Що у планах організації, які основні напрямки її роботи, розказали голова ГО В’ячеслав Харченко та члени Правління: Григорій Дорошенко, Сергій Машталер та Микола Железняк.
люстратори
Як розповів В’ячеслав Харченко, структуру організації готували два місяці, зараз Люстраційну комісію Закарпаття зареєстровано, підрозділи організації (загалом 33 особи) діють у всіх районах області. Працюватиме ГО у трьох напрямках.
По-перше, це люстрація та відсторонення від займаних посад всіх чиновників, які працюють у виконавчій владі, правоохоронних органах інших держструктурах, і пов’язані з корупційними схемами. «Такі не мають права перебувати на держпосадах і повинні написати заяви про звільнення, – каже В’ячеслав Харченко. – У кожному випадку ми будемо робити громадський розголос, щоб чиновник звільнився і пішов з посади». По-друге, при призначенні нових кандидатур, ми вимагатимемо повної інформації про людину, її прибутки, статки, зв’язки, хто б це не був».
Крім того, за словами голови ГО, члени організації будуть слідкувати за потенційними кандидатами на майбутні місцеві вибори. «Щоб у списки не могли пройти ті люди, які заплямували себе у співробітництві із злочинною владою,- каже В’ячеслав Харченко. – Є такі, що поміняли 5 чи 6 політичних сил, і хочуть проходити по депутатських посадах. Як показує досвід, є такі політсили, що набирають 3-5 % а після того як включається фінансовий ресурс, всі 30%. Люди продаються за 200-300 грн., ми будемо працювати з виборцями, щоб вони не брали ці гроші і думали трохи. Ми будемо виявляти такі партії та робити широкий розголос».
У Люстраційну комісію Закарпатської області об’єдналося 25 громадських організацій. Члени організації обіцяють враховувати думки всіх, хто них звернеться, для того, щоб активізувати роботу, проводити щомісяця збори у кожному районі.
Григорій Дорошенко зауважив, що люстрація – це консолідація з іншими громадськими організаціями, круглі столи, сумісні акції тощо. «Люстрація чиновників, захист прав і свобод на сьогодні – це основне завдання, – каже Григорій Дорошенко. – Ми розробляємо також сайт, через який громадяни матимуть можливість розміщати свої звернення, щоб спільними зусиллями приймати рішення. Заміна одного чиновника  на другого на 100% не вирішує проблему. Це шлях повної заміни деяких структур».
Сергій Машталер каже: «Ми повинні виконувати ідеї Майдану, при зміні чиновників громадськість повинна активно брати участь при призначенні чиновника на посаду. Адже вони й далі роблять свої брудні справи».
За словами Миколи Желєзняка, такі сусідні країни, як Чехія, Польща більш глибоко пройнялися люстрацій ним процесом у свій час. «Маємо унікальну можливість зробити цей процес більш досконалим, враховуючи їхній досвід,- додав Микола Желєзняк. –  Наша основна мета, не принижувати когось іншого, а відстояти інших. Статки, анкети, декларації про доходи повинні оприлюднювати, і завчасу».
У своїй роботі ГО «Люстраційна комісія Закарпатської області» має намір використовувати напрацьовані критерії руху «Чесно», за яким чиновники мають призначатися на ґрунті їхньої фаховості, незаангажованості у тих чи інших партіях тощо. Сподіваються вони і на прийняття закону про люстрацію, де за словами активістів «все чітко прописано».

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *