На Закарпатті ліквідували проект „Реабілітовані історією”

Розпорядження про ліквідацію знакового історичного проекту – редакційної колегії обласної Книги „Реабілітовані історією. Закарпатська область” видав ще 30 жовтня 2020 року тодішній голова ОДА Олексій Петров. Документ на розсуд громадськості опублікував Павло Федака:
Зе-ліквідатор. Петров Олексій Геннадійович, перебуваючи в статусі голови Закарпатської ОДА, 30.10.2020 р. видав розпорядження про ліквідацію редакційної колегії обласної Книги „Реабілітовані історією. Закарпатська область”.
На жаль, зі змістом цього документу ознайомився лише вчора. Керівником редакційно-видавничої групи був відомий історик Олексій Михайлович Корсун – в минулому полковник КДБ та СБУ. Завдяки науковцю з московських схронів ФСБ РФ було повернуто особисті речі Президента Карпатської України Августина Волошина та документи щодо долі тисяч закарпатців засуджених сталінським режимом – українців, євреїв, угорців, німців та ін.
З-під пера О.М.Корсуна вийшло близько десятка ґрунтовних документальних праць, без яких уявити історіографію Закарпаття було б неможливо.
Останньою роботою редакційної колегії обласної Книги „Реабілітовані історією. Закарпатська область” був збірник архівних документів і матеріалів: „Репатріація мешканців Закарпаття з країн Європи та інших держав світу: з таборів іноземних – в радянські. 1944-1949 рр”, який виходить друком вже після ліквідації проекту.
Не знаю хто нарадив Олексія Петрова видати це розпорядження, але кивати на попередників, як у випадку з виселенням з приміщення Закарпатської організації “Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих” не вийде.
Українська громадськість краю вимагатиме у нового голови Закарпатської ОДА Анатолія Полоскова скасувати розпорядження про ліквідацію редакційної колегії обласної Книги „Реабілітовані історією. Закарпатська область”, як такого, що суперечить національним інтересам України.
В часи гібридної агресії РФ проти України ми не можемо уподібнюватися агресору на території якого за ініціативи ФСБ зупинено наукові дослідження про злочини кривавого комуністичного режиму.
P.S. Andriy Sheketa, прошу Тебе наперед, як історика за фахом звертати увагу на подібні болючі проблеми у діяльності новообраної Закарпатської облради.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *