На Іршавщині затримано неповнолітніх злодюжок

крадіжкаЖертвами неповнолітніх крадіїв ставали приватні підприємці, кафе-бари, магазини, школи і навіть церква.

 

 Починаючи з жовтня 2013 року, до правоохоронців стали надходити заяви від мешканців Іршавського району про крадіжки. Першим про допомогу звернувся директор загальноосвітньої школи с.Суха, який вранці виявив, що з його приймальні викрадено ноутбук марки «Асер» та гроші в сумі 300 гривень.

Наступною жертвою стала власниця кафе у с.Бронька. Крадії проникли всередину й з шухляди стола вкрали гроші в сумі 1000 гривень, ноутбук «Асус», горілчано-тютюнові вироби. Заодно прихопили й гроші з скриньки для пожертв у сумі близько 1000 гривень. Загалом  крадії спричинили підприємцю матеріальної шкоди на суму близько 8000 гривень.

 

 Далі список потерпілих поповнився Свято-Вознесенським храмом у селі Бронька. Вночі злодії проникли через пластикове вікно до приміщення церкви й скоїли з сейфу крадіжку грошей у сумі 5000 гривень. Однак під час слідства було встановлено, що сума була набагато більша.

 

 Після скоєння крадіжки грошей з храму в Броньці начальник Іршавського райвідділу міліції підполковник Микола Куриця запевнив громадськість, що крадіжку буде розкрито, адже знайти ці гроші – справа честі працівників міліції.

 

 Однак зловмисники, відчуваючи безкарність, скоювали й далі крадіжки. Вони стали  обережнішими й від працівників міліції переховувались. Виїжджали за межі району і навіть області.

 

 До розкриття крадіжок оперативники залучили інспектора-кінолога з службовою собакою, але пошуки не давали позитивних результатів. І от під час однієї з крадіжок у магазині злодіїв зафіксувала відеокамера, тож правоохоронці  одержали приблизні прикмети крадіїв. Проте самих підозрюваних перевірити не могли, бо ті по місцю проживання не з′являлись.

 

 

 

Дільничні інспектори відпрацьовували населені пункти, де могли переховуватись зловмисники. Через деякий час дільничні Іван Коваль та Михайло Федорічко отримали інформацію, що один з місцевих жителів придбав задешево майже новий ноутбук, який йому продали підозрювані. Після цього у правоохоронців вже не було ніяких сумнівів щодо причетності цих неповнолітніх до скоєння крадіжок.

 

 

 

Якось дільничний Федорічко їхав до себе на дільницю проводити прийом громадян і по дорозі помітив одного з розшукуваних зловмисників. Дільничний попросив водія авто пригальмувати. Вийшовши з машини, зупинив 16-річного мешканця Броньки, далі  зателефонував батькам неповнолітнього і разом з ними поїхав до райвідділу.

 

 Робота на цьому не  припинялась, так як крадіїв було двоє. В той же вечір старший дільничний Іван Коваль вкотре пішов перевірити закинутий будинок на окраїні Броньки. Тут разом із громадським активістом він і виявив другого крадія. Дільничний запросив неповнолітнього разом із батьками  вранці прийти до райвідділу.

 

 Як розповідає начальник Іршавського райвідділу міліції підполковник Микола Куриця, обидва хлопці навчались в одній школі, в одному класі. Один із благополучної, віруючої сім′ї, іншого виховує бабуся, бо батько його покинув ще малим, а мати перебуває на заробітках у Чехії.

 

 Правоохоронці також з′ясували, що хлопці, коли переховувались в інших районах, то і  там скоювали крадіжки. Враховуючи, що крадії неповнолітні, прокурор Іршавського району взяв під особистий контроль ведення слідства.

 

 За цими фактами слідчий Іршавського райвідділу Геннадій Туріна відкрив кримінальні провадження за ч.3 ст.185 Кримінального кодексу України (Крадіжка). Злодійкуватим хлопцям загрожує позбавлення волі на строк до шести років. Слідство триває, юні зловмисники  перевіряються на причетність до скоєння інших крадіжок, як на території Іршавського району, так і в Мукачівському, Свалявському та в м.Ужгороді.

 

 Віта Горзов

Іршавський РВ УМВС

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *