Київський симфонічний оркестр викликав фурор серед німецької публіки (відео)

Київський симфонічний оркестр за свою більш, ніж 40-річну історію побував у багатьох турне у різних куточках світу, музиканти грали українську та світову класичну музику на найтитулованіших сценах різних континентів. Сьогодні найвідоміший український оркестр у якості послів доброї волі із концертною програмою «Voice of Ukraine» гастролює країнами Європи.

Учора Київський симфонічний із тріумфом виступив в Ульмі (Німеччина), де наробив фурору відразу після першого ж твору, зіграного на сцені Ульмівського театру опери та балету. А це була увертюра до опери Миколи Лисенка «Тарас Бульба», кульмінацією якої є відома народна пісня у ритмі маршу «Засвіт стали козаченьки». Справа в тім, що в залі на 500 місць, яка була майже вщерть заповнена меломанами, знаходилося і чимало українців – біженців та діаспорян, тугу яких за Україною було відчутно за гучністю їх оплесків.

 До слова, концерт, в Ульмі вдалося організувати всього за 10 днів, що є безпрецедентним випадком для міроприємств такого характеру, позаяк  театральні афіші складаються на цілий сезон наперед. Але коли до директора і режисера театру опери та балету в м. Ульм, Кая Мецґера із такою пропозицією звернулися музиканти та благодійники  – він без зволікань погодився і невідкладно зайнявся організацією бенефіс-концерту.

 Слід сказати, що із початку збройної агресії росії проти України дирекція місцевого театру зайняла принципову позицію і з перших днів почала допомагати Україні фінансово, влаштовуючи різноманітні вокально-інструментальні заходи і направляючи кошти від продажу квитків чи благодійників на потреби українців, які зіштовхнулися із жахіттями війни. І не в останню чергу тому, що солісткою Ульмівської опери є уродженка української Шостки, Марина Зубко. Особистий біль колеги та переживання за свою родину на Сумщині, яка опинилася в оточенні російських загарбників,  зробили більше для прийняття рішення із всебічної підтримки України керівництвом театру, аніж, можливо, сотні прочитаних публікацій за темою. 

Завдяки великодушному жесту дирекції Опери в Ульмі цього недільного вечора мали змогу поринути у світ прекрасного і понад сотня українських вимушених переселенців, які отримали безкоштовні квитки на бенефіс-концерт. Варто відзначити, що кошти від продажу квитків підуть на потреби музикантів із Київського симфонічного оркестру. 

Окрім творів українських композиторів, як от 4-а симфонія  Євгена Станковича та 3-я симфонія Бориса Лятошинського, зі сцени прозвучали твори європейських класиків, віртуозно виконані київськими музикантами під керівництвом диригента-італійця Луїджі Ґаджеро. Завершила ексклюзивний концерт володарка фантастичного сопрано, пріма Ульмівської Опери Марина Зубко, захопивши глядачів трепетно виконаним вокалізом «Мелодії» Мирослава Скорика. Оперна діва зірвала бурхливі овації поціновувачів прекрасного, знову і знову повертаючись до публіки і вдячно вклоняючись у граційному па. Щоб разом із всесвітньовідомими музикантами та переповненою залою виконати Національний Гімн України. Цей стоголосий український хор Ульм запам‘ятає надовго, адже щось подібне відбулося тут чи не вперше. Відтак німці аплодували стоячи і довго не відпускали артистів зі сцени. 

Оксана Кузьмінська

http://

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *