Колективну виставку словацьких митців представили в Генеральному консульстві Словаччини в Ужгороді

16 листопада 2018 року в Генеральному консульстві Словацької Республіки в Ужгороді відкрилася виставка закарпатських митців. Загалом в експозиції півтора десятка робіт, серед яких і твори станкового живопису, і графіка, і скульптура.

Присвячена експозиція трьом подіям. По-перше, саме сто років тому була утворена Республіка Чехословаччина; по-друге, майже п’ять років тому було засноване Товариства словацьких митців Закарпаття, тож зараз його учасники відзначають своєрідний маленький ювілей і, по-третє, за ліком нинішня виставка тридцята.

«Ми приблизно підрахували, що за весь період діяльності учасниками товариства висталено понад 1000 робіт, розповів голова Товариства Міхаел Пейтер. – Майже половина виставок проходили на базі Центру словацької культури в ужгородській ЗОШ № 4, решта – в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, а також, певна річ, у приміщенні Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді». Загалом, зі слів митця, дипломатична установа постійно сприяє діяльності Товариства, тож під час відкриття Міхаел Пийтер висловив вдячність за це Генеральному консулу та всьому дипломатичному корпусу.

На розсуд поціновувачів образотворчого мистецтва вибрані твори представили Міхаел Пейтер (голова Товариства), Тарас Табака, Юрій Ткачик, Андрея Павук, Михайло Белень, Василь Сочка, Владислав Ганзел та Едуард Приходько.

Заслужений художник України, скульптор, графік Михайло Белень, зокрема, презентував три серії графічних робіт: «Видатні діячі науки і культури Карпатського ареалу», «Життєвий шлях класика європейської педагогічної науки А. Духновича» та «Життєвий шлях генія України і усього світу, поета і художника Т. Шевченка». За словами експертів, ці серії унікальні тим, що М. Белень фактично вперше на Закарпатті проілюстрував  життєвий шлях Т. Г. Шевченка та О. Духновича у графіці.  

Художник, майстер декоративно-прикладного мистецтва Василь Сочка представив на виставці вишукані й філософські за внутрішньою суттю скульптури «Спіраль у вічність» та «Листок життя». Відчуття закоханості в природу рідного краю викликають пейзажі Міхаела Пейтера «Вечоріє в горах» та «Останні промені сонця»; легкі, прості, та водночас сповнені глибокої чуттєвості роботи Владислава Ганзела «Сонечко в зимовому лісі» та «Відпочинок в урочищі Кізій». Загалом усі роботи заслуговують на увагу глядачів, гостей дипломатичної установи.

Виставка, що проходить під патронатом Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгороді, триватиме практично до кінця року.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *