Хижацьке знищення дерев у Мукачеві

Останні два роки місто Мукачево зазнало нещівної вирубки дерев по вулиці Духновича, Пушкіна, Лучкая, Панаса Мирного, Маргітича… а також набережна від ресторану “Венеція” до вул. Берегівської об”їздної.

На прикладі останньої рубки на Набережній, біля парку вул. Валенберга, я спробую пояснити, що вони здійснюються без залучення спеціалістів і є абсолютно не фахові, не містять під собою підгрунтя для таких масштабних рубок, а містами містять ознаки злочину.

Вже були випадки, коли зрізана деревина цінних порід на сотні тисяч гривень опинялася в продажу на “чорному” ринку, про що вже детально писалось раніше: Як продають вирізану цінну деревину Мукачева

Так 24 листопада 2018 року, завдяки небайдужим Мукачівцям, було зареєстровано заяву про злочин, та внесено до ЄРДР № ххххххх за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 Кримінального Кодексу України.  (наразі справа розслідується слідчим СВ Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській обл., ст. лейтенантом Лізанець В.В.)
 виклик поліції Мукачево

Суцільну вирубку на Набережнй та вздовж парку по вул. Валенберга, було припинено, але до цього моменту виконавцями вже було зрізано вісім абсолюно здорових 40-60 річних дерев липи.
рубка здорових дерев Мукачево 1

рубка здорових дерев Мукачево

Спочатку, в виконавчому комітеті Мукачівської міської ради, це пояснили реагуванням на звернення громадян по видаленню аварійних дерев. Але якщо уважно вивчити розпорядження про створення комісії за підписом міського голови Балога А.В., то можна побачити, що жодний з звернувшихся громадян не проживає неподалік території до парку по вул. Валенберга. В самому тексті розпорядження не йдеться про конкретну Набережну, а натомість зазначена ефімерна “дамба р.Латориця у м. Мукачево” – це десятки кілометрів від с.Кольчино до с.Нове Давидково з обох сторін річки Латориця… А в членах комісії немає жодного представника який би міг фахово визничити стан дерев! Смішно? Мені також
 розпорядження мера Мукачева Балога розпорядження мера Мукачева Балога

Основною ж виправдовувальною версією вирубки з боку влади стала “Роботи з реконструкції велосипедної доріжки на ділянці від мосту вул.Берегівської об”їздної до мосту вул. Космонавта Беляєва”, а поява самої “Велосипедної доріжки”, якої ніколи не існувало в Мукачеві, пояснили “Коригуванням генерального плану…”
звідки в Мукачеві з"явилась велодоріжка
звідки в Мукачеві з"явилась велодоріжка

 І тут вже справжня халепа для Мукачівських чиновників!   Можна скільки завгодно “Коригувати та розробляти”, але на самому Генеральному плані міста Мукачева  ВІДСУТНЄ будь яке згадування про вело доріжки! Жодного рішення або відповідного документу про створення в м. Мукачеві велодоріжки НЕ ПРИЙМАЛОСЬ! То як тоді можна реконструювати те чого немає?!?!  

Генеральний план міста Мукачево

До того ж “План вирубки” дерев на Набережній накладається на План реконструкції парку по вул. Валенберга…” (триває по сьогоднішній день), в якому чітко зазначені дерева, що не підлягають вирубці. Цілісність дерев була неодноразово обговорена між представниками громади та владою міста. Останні запевняли, що дерева не постраждають.  Все це є зафіксованим у “Генеральному плані реконструкції парку із створенням мультиспортивних майданчиків по вул. Валенберга в м. Мукачево.”  То ж як чиновники “недогледіли” таку не відповідність у своїх же рішеннях?!?  Що це непрофесійність чи злочинний умисел? 
Совпаденіє? Не думаю.
Генеральний план реконструкції парку Валенберга Мукачево

план Реконструкції парку вул. Валенберга

План вирубки дерев Набережної Мукачева
План вирубки дерев Набережної Мукачева

І окремо хочеться зауважити на складі комісій з обстеження дерев. В ній є люди таких поважних професій, як інженери, архітектори…, але НЕМАЄ ЖОДНОГО ПРЕДСТАВНИКА з тією відповідною освітою, що дозволила б фахово визначати задовільний чи не задовільний стан дерев та зелених насаджень. А це вже грубе порушення законодавства України!
Якою методикою та якими знаннями керувались члени комісії, що визначили незадовільним стан десятки дерев?
Як то кажуть на “ОКО”? Чи просто підписались під чиєюсь примхою?

 Акт обстеження зелених насаджень Мукачево Акт обстеження зелених насаджень Мукачево Акт обстеження зелених насаджень Мукачево Акт обстеження зелених насаджень Мукачево

Хочу звернутись до мешканців Мукачева:  НЕ ЗАЛИШАЙТЕСЬ ОСТОРОНЬ ПРОБЛЕМ ТА ЯВНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ. РЕАГУЙТЕ ТА ДОПОМАГАЙТЕ РОЗПОВСЮДЖУВАТИ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ бо це стосується всіх Нас та якості життя в місті, а також для того ж, щоб винуватці не мали змоги утаємничувати свої “примхи”.

Також враховуючи вищенаведені факти хочу звернутись до представників правоохоронніх органів та їх керівництва сприяти в розслідуванні даної справи, тому як є певні побоювання, що справу спустять “на гальмах” і винуватці не понесуть ніякої відповідальності.  На сьогоднішній день вже можна вбачати упереджене ставлення слідчого і як наслідок блокування у приєднанні до справи в якості потерпілих не байдужих мешканців Мукачева.

Для підрахунку завданих громаді збитків та полегшення у розслідуванні, мешканцями Мукачево було проведено відеофіксацію на місці вирізки дерев:

Фото фіксація та та акт огляду місця злочину, в присутності свідків,  був складений слідчим, що виїздив на місце події  у складі оперативно-розшукової групи.

Сергій Альохін

golovne.in.ua

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *