Головний міліціонер Закарпаття поспілкувався із журналістами (фото)

У понеділок, 21 жовтня, прес-конференцію для головних редакторів провідних ЗМІ Закарпаття провів начальник УМВС України в Закарпатській області генерал-майор міліції Василь Варцаба.

 Варцаба

Це вже друга така зустріч із початку року, й цього разу її формат було дещо змінено. На зустріч із журналістами генерал Варцаба запросив усіх своїх заступників, керівників провідних служб міліції, а також начальників міськ-райвідділів внутрішніх справ. Це було зроблено для того, аби журналісти мали можливість одержати інформацію, що їх цікавить, безпосередньо від першої особи.

На зустріч завітали головні редактори обласних газет: «РІО» – Петро Гойс, «Закарпатська Правда» – Наталія Логойда, «Європа-Центр» – Володимир Кривошапко, «Відомості міліції» – Ігор Стефанець, «Трибуна» – Павло Федака, «Карпатський Об′єктив» – Олег Сембер, «Нарцисова Долина» – Павло Білецький, «Унгвар» – Лариса Подоляк, журналу «Автопост» – Віталій Русин, а також перший заступник генерального директора ЗОДТРК «Тиса-1» Олександр Герешко, директор телекомпанії «Даніо-21 канал» Алла Петрова, головний редактор радіо «Версія-ФМ» Леся Кулагіна, головний редактор «Закарпатського Медіа-Центру» Микола Кошута.

 Для початку генерал Варцаба охарактеризував криміногенну ситуацію в області й роботу міліції. Закарпатська область за рівнем злочинності на 10 тисяч населення входить у трійку найменш криміналізованих регіонів України (показник 65,8 проти 111,7 по Україні). А закарпатська міліція за загальним показником роботи з потрапила в першу п′ятірку в державі. 

  З початку року завдяки профілактичним заходам правоохоронців в області зменшилася кількість вбивств (на 4,6%), розбійних нападів (на 70,6%), грабежів (на 9,9%), незаконних заволодінь автомобілями (на 3%), хуліганств (на 14%), злочинів, скоєних у громадських місцях (на 5,5%), скоєних раніше судимими особами (на 25,1%) і неповнолітніми (на 2,8%).

  Серед останніх резонансних злочинів, розкритих міліцією, генерал Варцаба назвав убивство батьками із Чопа на Львівщині своєї 2-річної дитини. Батько вбив на тамтешньому сміттєзвалищі свого сина, а тіло спалив й закопав… Вбивцю міліція затримала, знайдено обгорілі останки дитини, за даним фактом розпочато кримінальне провадження.

Розкрила міліція й розбійні напади в Чопі та Ужгороді. Загалом за 4052 кримінальними правопорушеннями особи встановлені, що на 8,9% більше, ніж у минулому році. Повідомлено про підозру 2948 особам.

 Закінчено досудове розслідування за 3964 кримінальними правопорушеннями, що на 5% більше, ніж торік. З них 3404 з обвинувальним актом уже направлено до суду.

 

 На 5,6% більше розкрито злочинів минулих років, у т.ч. 5 вбивств, 6 ТТУ, 2 згвалтування, 4 розбоїв тощо.

 Розшукано 174 злочинців, з яких 72 – за скоєння тяжких і особливо тяжких злочинів.   

 З незаконного обігу вилучено 25 одиниць вогнепальної зброї: 12 нарізної, 2 гранати, 1244 шт. патронів, 199 одиниць холодної зброї.

 

Викрито 296 фактів незаконного обігу наркотиків, в т.ч. 72 фактів збуту, 20 наркопритонів, 2 нарколабораторії. У злочинців вилучено 16 кг. наркотиків. Боротьба з наркозлочинністю – один із пріоритетів роботи правоохоронців краю. На жаль, кількість наркозлочинів у нас зросла, хоча самих наркоманів на Закарпатті поки небагато (на обліку в міліції наразі перебуває трохи більше тисячі наркозалежних осіб). Проте чимало закарпатців перебуває на заробітках за кордоном і нерідко, разом із заробленими грошима, завозять з Європи біду, що зветься наркоманією. Цьогоріч закарпатська міліція знешкодила вже 18 міжнародних каналів постачання в область наркотиків.

 До суду направлено 4 кримінальні провадження відносно 13 учасників злочинних груп, якими скоєно 56 злочинів.

 У сфері господарської діяльності викрито 99 правопорушень, 280 – у сфері службової діяльності. Викрито  195 злочинів, пов′язаних із використанням бюджетних коштів.

 Задокументовано 28 фактів хабарництва. Загальна сума задокументованих міліцією хабарів склала 308 тисяч гривень, найбільша сума хабара – 120 тис. грн.

 Торкнувся очільник міліції й такої болючої для краю проблеми, як навмисні підпали автомобілів. Останнім часом ця тема часто піднімається в центральних і місцевих ЗМІ. Завдяки профілактичним діям міліції (скажімо, в Ужгороді на нічне патрулювання вулиць щодоби заступають більше сотні правоохоронців), в останні два місяці в краї не скоєно жодного підпалу машини. Наразі розкрито вже 7 підпалів, четверо паліїв заарештовано.

 – У нас ця проблема набула своєї специфіки, – каже генерал Варцаба. – Якщо в інших регіонах стосунки та непорозуміння між собою громадяни з′ясовують, б′ючи один одному писки, то в нас – палять машини… Посварилися в барі дві компанії – вночі запалив своєму кривднику машину, чоловік посварився з дружиною – теж іде палити машину…

 До слова, нерідко трапляються й факти самопідпалів: аби одержати страховку, або привернути до себе увагу. Виявляє міліція й такі факти.

  На завершення генерал Варцаба відповів на запитання журналістів. Останніх, зокрема, цікавив розвиток подій довкола реконструкції площі Народної біля ОДА, перекриття селянами дороги в с.Довге на Іршавщині, розкриття резонансних злочинів, підліткова злочинність в краї, питання доцільності об′єднання деяких райвідділів, а також питання надання юридичної допомоги затриманим за підозрою в скоєнні кримінальних правопорушень. На всі запитання керівники засобів масової інформації отримали вичерпні відповіді.

 СЗГ УМВС України в Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *