Categories Новини

Фахівці ДФС Закарпаття розповіли про нюанси Деклараційної кампанії – 2016

деклараціяГромадяни мали можливість отримати вичерпні відповіді на запитання щодо декларування доходів за підсумками 2015 року завдяки сеансу телефонного зв’язку – «гаряча лінія» з фахівцями управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Закарпатській області.

Наведемо ряд основних запитань, з якими громадяни звертались до фахівців.

На «гарячу лінію» звернувся громадянин Угорщини із наступним запитанням:

Чи повинен сплачувати податки громадянин Угорщини – спадкоємець при нотаріальному посвідченні права власності на отриману спадщину від громадянина України – спадкодавця у 2016 році?

Відповідь:

Відповідно до ст. 174 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755 -VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Об’єкти спадщини оподатковуються за ставкою, визначеною в п. 167.1 ст. 167 ПКУ, для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем – нерезидентом від спадкодавця – резидента (п.п. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 ПКУ)

Згідно з п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку становить 18 відс. бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 – 167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Пунктом 174.3 ст.174 ПКУ передбачено, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню і зазначається в річній податковій декларації про майновий стан і доходи, крім спадкоємців – нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Враховуючи вищевикладене, фізична особа – нерезидент, яка отримала спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення успадкованого (подарованого) об’єкта, за ставкою 18 відсотків.

Також на «гарячу лінію» звернулася мешканка м. Хуст із наступним запитанням:

Які відомості повинна містити довідка про отримані доходи, яка надається роботодавцем з метою заповнення декларації для отримання податкової знижки?

Відповідь:

Відповідно до пп. «в» п. 176.1 ст. 176 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за встановленою формою.

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

При цьому, особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку (пп. «в» п. 176.2 ст. 176 ПКУ).

Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:

сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

розмір та сума податкової соціальної пільги;

сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску;

сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб;

сума нарахованого та утриманого військового збору.

На «гарячу лінію» також звернувся громадянин, який мешкає у Свалявському районі, з наступним запитанням:

У які терміни необхідно подати Декларацію про отримані у 2015 році доходи та сплатити визначений у такій Декларації податок?

Відповідь:

Відповідно до п.179.1 ст.179 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку зобов’язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) відповідно до ПКУ.

Податкова декларація для платників податку на доходи фізичних осіб подається до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених р.IV ПКУ (пп.49.18.4 п.49.18 ст.49 ПКУ).

Згідно із п.179.7 ст.179 ПКУ фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Варто взяти до уваги, що наступний сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо Деклараційної кампанії – 2016 відбудеться 31 березня 2016 року з 10:00 по 11:00, за телефоном: 61-21-31.

Відділ комунікацій Головного управління

ДФС у Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *