Директори шкіл Виноградівщини вимагають звільнення начальника Управління освіти району (документ)

На сьогоднішнє засідання постійної комісії Закарпатської обласної ради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики прийшла велика група освітян Виноградівщини. Вони передали народним обранцям “Звернення директорів закладів освіти Виноградівщини”, яке направили на адресу голови Закарпатської ОДА із скаргою щодо діяльності нового начальника управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА Юрія Свища.

Депутати вислухали присутніх поважних освітян і прийняли рішення перенаправити Звернення  на адресу облдержадміністрації для розгляду та реагування. Про результати – інформувати профільну комісію  письмово у визначені законодавством терміни.

Чесно кажучи, факти викладені у зверненні шокують, до того ж Юрій Свищо до 8 серпня проходить іспитовий термін на посаду начальника управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА.

Новопризначений начальник управління почав свою діяльність з корупції, про яку директори шкіл не хочуть мовчати.

Справа у тому, що новий начальник управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА Свищо Ю.Ю., який зовсім не має досвіду роботи в системі освіти та на державній службі (на момент призначення: 0 років, 0 місяців, 0 днів) не виконує свої посадові обов’язки. Це в той час, коли відбувається глобальна реформа освіти, потрібне швидке реагування на всі накази, розпорядження, рекомендації та інші нормативні документи Міністерства освіти і науки України. Педагоги глибоко стурбовані тим, що не звертається увага на підготовку до впровадження НУШ (нової української школи), яка є надважливою для зміни якості життя наших дітей. Вони турбуються про дітей, колективи, батьків, які довіряють їм і чекають дій, а не тільки розмов. Вони вірять що НУШ змінить не тільки свідомість людей, а й приведе до економічного зростання в майбутньому. Але їм потрібна допомога…Перший раз за багато років не виділено матеріали для нагальних поточних ремонтів закладів освіти. Всі попередні гарні, демократичні, дитиноцентричні висловлювання Ю. Свища зовсім розходяться з його діями. Педагоги вірили, що новий керівник буде діяти на благо розвитку системи освіти, на покращення умов для кожної дитини нашого району. Готові були у всьому йому допомагати. Але вони помилялись…Це людина, яка працює тільки на власні інтереси. Його пріоритети: корупція, залякування, переслідування, шантаж, приниження честі та гідності людей, егоцентризм. Їм боляче усвідомлювати, що ідеали Майдану, де померли тисячі українських справжніх патріотів, зраджуються такими посадовцями, як новий начальник. Але вони не зрадять і доведуть справу до кінця. Вони не дозволять нікому наживатись на простих українцях, які зараз чекають на покращення та зміни. Вони думали, що часи бандитизму скінчилися, але Ю. Свищо відкрито говорить директорам, що має зв’язки з кримінальною владою і якщо вони не підкорятимуться йому, то радітимуть простому звільненню.

Головна увага нового начальника прикута до зміни поставника продуктів харчування. Ведуться переговори з директорами шкіл. Хто відмовляється від пропозиції змінити поставника, отримує погрози про майбутні перевірки організації харчування, які він не пройде. Директори пояснюють начальнику, що в школах батьки оплачують за харчування і мають право вибирати поставників – не діє. Він відповідає: «Мені не потрібні такі директори, які не підкоряються мені і не можуть вирішити ці питання». Повідомлено, що є поставник, який буде найкращим і хто його підтримає, той проблем мати не буде, хто проти – будуть мати серйозну перевірку. Це є прямими корупційними проявами та залякуванням.

Така сама ситуація з кадровим призначенням. Хоч офіційно, згідно Закону України «Про освіту», директори мають автономію у питаннях призначення педагогічних працівників, зараз висунута нова умова – всі призначення мають погоджуватися з начальником і більше того, за його словами, якщо він скаже, що треба влаштувати певних людей – це повинно виконуватись негайно, не зважаючи на закон, професійні та моральні якості, є можливість чи ні. Пояснення керівників шкіл, що ще в червні всі педагогічні працівники ознайомлюються з попереднім розподілом годин і змінити це у вересні вкрай важко – не сприймається новим керівником. І мова йде не тільки про вакантні посади. Було повідомлено, що необхідно підійти до головного бухгалтера, бо вона дуже правильно працює, і дізнатися, які саме вакансії директор має створити на початок навчального року. Доля професіоналів його не турбує. Головне, щоб були всюди свої люди. Новим начальником здійснюється зловживання владою та службовим становищем з корупційною складовою (КК України).

У директорів є сумніви, що Свищо Ю.Ю. подав правдиву інформацію у НАЗК, щодо керівного стажу роботи у Виноградівській споживкооперації, як заступник голови правління. Є підозра, що це – фіктивний запис у його трудовій книзі. І належні відрахування податків в цей час не проводились.

Також Свищо Ю.Ю. подає завідомо неправдиву інформацію про свою трудову діяльність, не вказавши період роботи в Карачинському греко-католицькому ліцеї імені єпископа Олександра Стойки.

До директорів району шукаються «вразливі місця», проводиться перевірка та залякування про наміри оголошення догани або звільнення, якщо керівник не підкорятиметься вказівкам у фінансових, кадрових та організаційних питаннях. За словами начальника, якщо директори з ним, то навіть лист про потреби закладу вони мають складати не самостійно, а тільки з його погодження вписувати певні пункти. Таке враження, що поняття «демократія» зовсім не відоме новопризначеному керівнику. Багатьом директорам, навіть тим, які мають високі заслуги у розвитку та розбудові закладу освіти, пропонується написати заяву на звільнення за згодою сторін (щоб не можна було відкликати) без дати. Якщо немає причин, то просто так, як «знак вірності». Пояснення директорів, що сучасні ділові стосунки (відповідно до законодавства України) не передбачають підкорення та вірності начальнику управління – не сприймаються. За його словами: «Ви маєте сказати :«Так» або «Ні», – тобто будете підкорятись, або ні, з ним ви, чи проти нього. «Тільки повна відданість – це мої умови», – сказав Ю.Свищо. Права на власну думку, гідність або заперечення директори та педагоги не мають.

Разом з тим, варто зауважити, що директори закладів освіти Виноградівщини не проти змін і готові в будь який час поступитися місцем, але за умови чесної, відкритої і справедливої конкуренції.

За такий короткий період перебування на посаді Свища Ю., можна написати книгу історій неетичної поведінки, привселюдне, безпідставне приниження гідності педагогічного працівника та працівника апарату управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА, залякування, конфліктів інтересів, корупції, незрозумілих ситуацій, які призводять тільки до погіршення роботи системи освіти Виноградівського району.

Педагоги вважають, що своїми діями Ю. Свищо, перебуваючи на посаді начальника управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА грубо порушив ЧИСЕЛЬНІ норми законодавства України.

Новий начальник обіцяв доказати, що «правди не існує» і директори – овечки , яких легко залякати. А директори докажуть – вона є.

Педагоги району вважають, що система освіти нашого району повинна бути на 100% прозорою, демократичною, відкритою для розвитку та комфорту дітей, впровадження компетентнісного підходу, з якісним харчуванням та матеріально-технічним забезпеченням. І це не так важко зробити. Потрібно тільки, щоб освітянами району керував професіонал, людина честі та гідності, яка усвідомлює нові тенденції розвитку освіти та очікування суспільства.

Конкретні факти діяльності Свища Ю.Ю. подаємо у листі, який підписало 14 директорів закладів освіти Виноградівського району.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *