Categories Новини

Депутатський корпус Закарпатської облради просить Гройсмана врегулювати міжнародні питання аеропорту «Ужгород»

аеропортДепутати Закарпатської обласної ради VIІ скликання підготували звернення, адресоване Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, яке планується прийняти 28 липня п.р. під час четвертої сесії облради.
У ньому крайові обранці звертаються до глави Уряду щодо необхідності підписання нової Міжурядової Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про передачу відповідальності за забезпечення обслуговування повітряного руху та про експлуатацію міжнародного аеропорту «Ужгород».
У документі йдеться про те, що «аеродром «Ужгород» єдиний в Україні має статус гірського, крім того знаходиться у прикордонній зоні. Маневрування повітряних суден для заходження на посадку та після вильоту здійснюється через повітряний простір Словацької Республіки на підставі Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про передачу відповідальності за забезпечення обслуговування повітряного руху та про експлуатацію міжнародного аеропорту «Ужгород» від 12 лютого 2004 року, яка ратифікована Верховною Радою України 19 січня 2006 року, що діяла лише до 16 червня 2016 року.
Обласна рада стурбована тим, що на сьогодні не врегульовано питання укладання нової Угоди. Це призвело до припинення з 6 червня поточного року виконання авіакомпанією публічного акціонерного товариства «Мотор Січ» регулярних авіарейсів з аеропорту «Ужгород» за маршрутом: Ужгород – Київ – Ужгород і, як наслідок, зумовило зупинку діяльності Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород».
Про необхідність вирішення питання щодо підготовки проекту нової Угоди обласна рада та обласна державна адміністрація неодноразово зверталися до Уряду та центральних органів виконавчої влади.
Беручи до уваги, що місто Ужгород є одним із найбільш віддалених обласних центрів від столиці, а Закарпатська область межує з чотирма країнами Європи, припинення діяльності ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» створює значні незручності для потенційних пасажирів, вкрай негативно позначується на інвестиційній та туристичній привабливості області.
Оскільки термін дії Угоди завершився 16 червня 2016 року, просимо Вас, вельмишановний Володимире Борисовичу, втрутитися в зазначену ситуацію та вжити всіх можливих заходів щодо термінового відновлення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про передачу відповідальності за забезпечення обслуговування повітряного руху та про експлуатацію міжнародного аеропорту «Ужгород».
Інформуємо, що 16 – 17 травня 2016 року у Міністерстві транспорту, будівництва та регіонального розвитку Словацької Республіки, м. Братислава, відбулися українсько-словацькі переговори, які ініціювала словацька сторона, щодо вирішення питання виконання польотів до аеропорту «Ужгород» після завершення 16 червня 2016 року дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про передачу відповідальності за забезпечення обслуговування повітряного руху та про експлуатацію міжнародного аеропорту «Ужгород».
За результатами зустрічі згідно із протоколом сторони дійшли висновку, що обов’язковою умовою підписання нової міжурядової угоди є необхідність якнайшвидшого проведення сертифікації провайдера аеронавігаційного обслуговування України – Державного підприємства обслуговування повітряного руху України Європейським агентством з безпеки авіації, якому має передувати проведення його аудиту.
Разом з тим, у разі неможливості проведення такого аудиту та, відповідно, сертифікації українського провайдера, для забезпечення функціонування єдиного в області авіапідприємства та виконання польотів словацькою стороною було запропоновано розглянути пропозицію щодо надання можливості обслуговування повітряного руху по обидві сторони кордону провайдеру Словацької Республіки (LPS SR). Однак обслуговування повітряного руху провайдером Словацької Республіки призведе до значних фінансових витрат за надані послуги.
Враховуючи вищенаведене, з метою підписання нової Міжурядової Угоди, депутатський корпус обласної ради просить Вас, шановний Володимире Борисовичу, невідкладно доручити Міністерству інфраструктури України та Міністерству закордонних справ України забезпечити проведення Європейським агентством з питань авіаційної безпеки аудиту Державного підприємства обслуговування повітряного руху України для подальшої його сертифікації», сказано у проекті звернення, яке завчасно опубліковане на сайті облради.
Прес-служба Закарпатської облради

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *