Categories Новини

На Ужгородщині презентували першу в Україні сільську майстерню з виготовлення сонячних колекторів

У Часлівцях на Ужгородщині урочисто презентували першу на Закарпатті і в Україні сільську майстерню з виготовлення сонячних колекторів та запустили перший сонячний мобільний колектор, виготовлений у майстерні.  Відкриття такої майстерні –  спільний проект Асоціації студентів-економістів Закарпаття, Часлівецької сільської ради та Агентства підтримки регіонального розвитку Кошице (Словаччина).

колектор

У Часлівцях мешканці можуть самі сконструювати сонячний колектор, прийшовши до майстерні та отримавши консультацію спеціалістів. Вже зроблено 18 таких колекторів, які встановлять на адмінустановах та освітніх закладах. Детальніше про незвичайну ініціативу розказала Леся Носенко,  координатор проекту “САНРАЙЗ –  Стале використання природних ресурсів малими підприємствами”. «Мета проекту – активізувати людей, широку громадськість, бізнес на використання та впровадження альтернативної енергії. Наш проект тривав три роки і у грудні дійшов до завершальної стадії. 16 грудня ми відкрили майстерню з виготовлення сонячних колекторів у с. Часлівці. До її запуску ми реконструювали клуб, закупили необхідне обладнання та проводили і проводимо практичні тренінги з виготовлення сонячних колекторів. Запрошуємо учасників познайомитися і спробувати виготовляти власноруч сонячні колектори», – розповіла Леся Носенко.

 

Ярослав Пацарнюк, енергоаудитор допомагав підібрати ту технологію, по якій можна було у сільській місцевості виготовляти сонячні колектори. «Кінцева мета проекту — створити майстерню з виготовлення сонячних колекторів на селі. Ми це здійснили. Часлівці розташовані у таких широтах, де сонячною енергією можна забезпечити потреби в теплі та електриці.  Сам технологію ми спростили до такого рівня, щоб її можна було застосовувати у сільських умовах, закупили дороге обладнання. Але, якщо сонячний колектор на заводі проходить випробування, то нам теж треба було мати пристрій для випробування якості сонячних колекторів. Ми розробили установку, яка дає можливість перевіряти ККД сонячного колектора. Маючи майстерню та установку можна виготовляти сонячні колектори у селі. Якщо у день на 1 м.кв. припадає 7 кВт сонячної інсталяції, то власних колектора може мати 3 кВт корисної енергії теплової на день», – каже Ярослав Пацарнюк.

«Популяризація даного проекту має бути у рамках держави, – переконаний Ярослав Пацарнюк. – Мати таку майстерню у селі (або кілька сіл можуть об’єднуватися і створювати таку майстерню), де люди самі можуть робити з власних матеріалів сонячні колектори, дуже важливо». Офіційна ціна сонячного колектора в Україні – від 400 у.о. Виготовляючи його самостійно, можна витратити власні кошти тільки на матеріал. У такому разі вартість колектора становитиме від 50 у.о. і вище, якщо знайти необхідні матеріали у себе на господарстві (бляху, труби і т.д.). «У 200 у.о. можна вкластися, якщо закуповувати матеріали у будівельних магазинах»,- каже експерт.

 

Захід пройшов у рамках проекту “САНРАЙЗ –  Стале використання природних ресурсів малими підприємствами” грантова угода №HUSKROUA/1101/201 за фінансової підтримки програми Європейського Союзу ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 рр.

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *