В Ужгороді презентували книгу «Місія» про політичного, державного, громадського і церковного діяча Віктора Бедь

2 жовтня 2024 р., у великій актовій залі Карпатського університету імені Августина Волошина та Ужгородської української богословської академії в м. Ужгород, відбулася багатолюдна презентація книги есеї Романа Горака та Олександра Масляника «Місія» про політика, правника, державного і релігійного діяча Віктора Бедь.

Перед присутніми на презентації виступили: Роман Горак, письменник, прозаїк, дослідник творчості Івана Франка, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка у 1993—2017 рр., Заслужений працівник культури України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2011), кандидат хімічних наук, професор; Олександр Масляник, журналіст, письменник, публіцист, редактор і видавець, Заслужений журналіст України, лауреат Міжнародних літературних премій імені Ірини Вільде, імені Володимира Винниченка та імені Пантелеймона Куліша, журналістської премії імені В’ячеслава Чорновола, член Національної спілки письменників України (2016) та Національної спілки журналістів України (1980) та Володимир Демчак, директор видавництва «Дніпро» (м. Київ). Також, слово було надано і Преосвященнішому Віктору Бедь, єпископу Мукачівському і Карпатському, керуючому Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України, дослідженню життя якого і приурочено презентоване видання.

Книга вийшла у світ у вересні 2024 року у видавництві «Дніпро», м. Київ у серії «Портрет на тлі епохи» на 668 сторінках.

В ході презентації, за участі модератора професора Антоніни Вчорашньої, диякона Віктора Орловського та студентів університету і академії Богдана Калинчака і Владислава Валька було театралізовано викладено основний зміст даного публіцистично-документального видання.

Книжка розповідає про неймовірно непростий і тернистий шлях того, хто здобув освіту юриста, психолога, фінансиста та богослова, успішно заснував і розбудував адвокатське бюро і багатогалузевий концерн «Срібна Земля», реалізував себе успішним адвокатом, досягнув чималих успіхів у бізнесі, став одним із провідних лідерів Народного Руху України на Закарпатті, а відтак і відомим громадським, політичним, державним та релігійним діячем, будівничим української держави, згодом заснував і очолив приватні заклади освіти – Карпатський університет імені Августина Волошина та Ужгородську українську богословську академію. Вона про того, хто одного разу, покликаний вчергове голосом зверху, покинув мирську суєту, одягнув священницьку рясу, а відтак і монашу  власаницю, пройшов горнило Афонського очищення і став вірним слугою Христової Церкви задля, зокрема, здобуття і утвердження історичної автокефалії давньої Української Церкви, щоб нести слово Боже та Істину у своїй багатостраждальній і гнобленій різними загарбниками Срібній Землі – Закарпатті – кровній і невід’ємній частині України. Головний герой книги – Віктор Бедь.

Віктор Бедь – знакова постать для Закарпаття й України. З юнацьких літ з легкістю, завзяттям і радістю крокував земним шляхом назустріч своїй майбутній долі, маючи серед людей повагу, підтримку й взаєморозуміння, однак мусив винести на цій тернистій дорозі у неймовірно ворожих до нього обставинах все – і не зневірився в тому, до чого був покликаний. Падав, битий ворогами, але вставав і йшов далі, ведучи за собою інших до Правди, Свободи, Світла та Істини.

Розповідь свідомо розкладена на 14 розділів, бо якраз стільки – 14 стацій – було на Хресній Дорозі Спасителя на Голгофу.

Ця дорога є водночас і Хресною Дорогою Закарпаття до волі, власної держави
й предковічної віри наших предків, скроплена кров’ю героїв Красного поля і Карпатської України, про яку не маємо жодного права забувати.
Зрештою, ця книжка про Місію, яку повинна виконати кожна людина на шляху сповнення обов’язку перед своїми Родом, Нацією, Україною і Богом.

Віктор БЕДЬ (народився 5 травня 1964 р. у м. Тячів та виріс у селищі Тересва Тячівського району Закарпатської області)  — український політичний, державний, громадський та релігійний діяч, науковець, педагог. Доктор богословських наук, доктор юридичних наук, професор, академік, адвокат. Державний службовець першого рангу. Член Національної спілки журналістів, Асоціації адвокатів України і Асоціації правників України. Борець за незалежність України у ХХ столітті. Майор Збройних Сил України у відставці. Учасник бойових дій в російсько-українській війні.

Архієрей Православної Церкви України, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією (2015), правонаступниці Карпатської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви (2015 – 2018) та Вселенського патріархату (1923 – 2015).

Засновник і президент Карпатського університету імені Августина Волошина (2001), Ужгородської української богословської академії (2002) та Міжнародної академії богословських наук (2012).

Народний депутат України першого скликання (1990-1994), співзасновник та член опозиційної фракції «Народна Рада» у Верховній Раді України (1990 – 1994), співзасновник та відповідальний секретар Радикальної фракції (голова – В’ячеслав Чорновіл) у Верховній Раді України (1990 – 1994), член Комісії Верховної Ради України з питань правопорядку та боротьби із злочинністю (1990 – 1991), член Комісії Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки (1991–1994), секретар тимчасової депутатської комісії Верховної Ради України з розслідування причин аварії на Чорнобильській АЕС (1990 – 1992), член спільної Комісії Президії та Комісії Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки України по створенню Служби безпеки України (1991 – 1992). Член Конституційної комісії Верховної Ради України та її робочої групи (1990 – 1994). Співавтор низки законопроєктів, зокрема, Декларації про державний суверенітет України, Акту про проголошення державної незалежності України, Про міліцію, Про Збройні Сили України, Про свободу совісті та релігійні організації, Про прокуратуру, Про адвокатуру, Про статус суддів, Про Конституційний суд України тощо.

Організатор видання на професійній основі і видавець закарпатської рухівської газети «Карпатська Україна» (1991), засновник і президент концерну «Срібна Земля» (1992) та Адвокатського бюро «Срібна Земля» (1992), засновник і видавець газети «Срібна Земля» (1992), першої незалежної національно-демократичної газети на Закарпатті.

Був серед співзасновників і членів Української Гельсинської спілки (1988), один із співзасновників та лідерів Народного Руху України (далі – НРУ) на Закарпатті (1989), голова Тячівської районної організації НРУ (1989 – 1991), голова Закарпатської крайової організації НРУ (1991 – 1992), член Центрального Проводу та Великої Ради Руху (1990 – 1992), почесний голова Закарпатської крайової організації НРУ, член Центрального Проводу та Політичної Ради НРУ (2018).

Голова Всеукраїнського товариства борців за незалежність України (2024).

З книгою можна буде ознайомитися у бібліотечних фондах та придбати у мережі книгарень. Також, згодом, книга буде доступна у електронному варіанті.

Пресслужба КаУ ім. Августина Волошина

/

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *