Застрелений в Мукачеві бізнесмен був директором ТОВ “Партнер”

 Починає прояснюватися ситуація навколо вбивства  у Ключарках Мукачівського району. Загиблим виявився керівник ТОВ “Партнер” Данько Володимир Вікторович. Друзі та знайомі характеризують покійного, як  чудову людину та товариша. Редакція приносить глибокі співчуття родині. 

Міліція відпрацьовує декілька версій загибелі потерпілого, в тому числі, вбивство з необережності.

Але певні факти насторожують, адже ТОВ “Партнер” належить до сфери впливу закарпатського олігарха Віктора Балоги, і воно виявилося причетним до сумнівних оборудок навколо майна Мукачівського військового аеродрому, зокрема з куплі-продажу плит злітної смуги.

аеродром

 

У жовтні 2012 р. г оловний редактор “Трибуни” Павло Федака звернувся до Мукачівського міського голови Ленд’єла З. З. з такими запитаннями:

1. Прошу вас надати відомості про те, коли і в якому порядку Мукачівський аеродром був переданий  у комунальну власність м. Мукачева.

2. На якій підставі, рішенням яких виконавчих органів було продано майно Мукачівського аеродрому, а саме бетонні плити з перекриття аеродрому.

3. Яке саме підприємство, установа чи організація визначали вартість плит, яка їхня кількість.

4. Прошу вказати, кому саме (підприємство, фізична особа, юридична адреса, вид діяльності) і на яких підставах (аукціон тощо) було продано майно Мукачівського аеродрому.

5. Коли надійшли кошти від продажу майна Мукачівського аеродрому до бюджету м.  Мукачева і як вони були використані.

В результаті отриманої відповіді та журналістського розслідування розкрилися такі факти.

На продаж було виставлено 10998 плит марки ПАГ-14 (розмір 6,0 х 2,0 х0,14 м), що перебували на балансі ММКП «Міжнародний аеропорт Мукачево». 8362 шт. знаходилися безпосередньо на  злітно-посадочній смузі; 2322 шт. – на магістральній руліжній доріжці та 314 шт. – на руліжній доріжці. Початкова вартість продажу становила 7 мільйонів 760 тисяч 188 гривень 80 копійок. Зрозуміло, що в спектаклі під назвою «аукціон з продажу майна комунальної власності територіальної громади міста Мукачева» брали винятково дуже близькі до «сім’ї» фірми. Торгів, як таких, не було. Початкова вартість плит зросла усього на один 10-відсотковий хід – до 8 мільйонів 536 тисяч 207 гривень 30 копійок. Перемогу на торгах святкувало ТОВ «Русинія», 100-відсотковим власником якого є Балога Оксана Анатоліївна. Хто ця жінка, мабуть, пояснювати не треба…

Зафіксуємо вартість купівлі ТОВ «Русинія» бетонних плит у міста Мукачево – 776,16 грн. за штуку.

Далі відбувалася низка цікавих перепродажів цих плит. ТОВ «Русинія» продало весь цей товар двом фірмам – ТОВ «Партнер», яка у рівних долях належить Балозі Оксані Анатоліївні та Петьовці Марині Іллівні, та ТЗОВ «Закарпатська продовольча група» (ЗПГ), засновниками якої на паритетних засадах є Балога Оксана Анатоліївна, Токар Мирослава Іванівна та Петьовка Марина Іллівна.

Перша з цих фірм спромоглася облаштувати 307 плитами автомобільну стоянку митного терміналу. Зазначена вартість плит при цьому становила 1500 гривень за штуку. Ще 380 плит за ціною 720 гривень за штуку (!!! – дешевше, ніж відпускна ціна аукціону) було перепродано ТОВ «ЗЕТ Плант Україна», контрольний пакет якого належить вже згаданій Балозі О.А. , серед інших засновників числяться Балога Лілія Володимирівна, Балога Віталія Іванівна та Літвак Олег Васильович (згідно з Витягом з Єдиного держреєстру юридичних та фізичних осіб Державної реєстраційної служби України). Іншим разом ТОВ «Партнер» продало ТОВ «ЗЕТ Плант Україна» 1428 плит вже за ціною 1428 грн./шт.

ТОВ «Партнер» не лише продавало бетонні плити з військового аеродрому, але й успішно їх… купувало.    Зокрема, в один день – 30 вересня 2011 року 2055 плит це товариство придбало в ТОВ «Закарпатська продовольча група» (ціна 1500 грн/шт.) та 150 плит у ТОВ «Русинія» (ціна 1500 грн./шт.). Що цікаво, цього ж дня 2055 плит було продано… ТОВ «Русинія» без жодної націнки. А 31 вересня 2011 року 150 плит «Русинія» продала ТОВ «ЗЕТ Плант Україна» за такою ж самою ціною – 1500 грн./шт.

Погодьтеся, цікаві «каруселі» придумали Балоги, кінцева мета яких — зекономити на сплаті податків. Ці комбінації мають зацікавити силовиків та представників контролюючих органів…

Але перетягуванням бетонних військових плит Мукачевом та його найближчими околицями «сім’я» не обмежилася. В 2012 р. журналісти знайшли інтернеті  посилання на продаж бетонних плит із міста над Латорицею. Їхньою реалізацією займалося ТОВ «ПІГ» із київським офісом. Вказана на сайті вартість продажу майна – 2100 гривень за одну плиту. Різниця між аукціонною та зазначеною ціною становить 1323,84 грн./шт. Максимальна виручка від продажу усіх 15 тисяч плит могла становити 19 мільйонів 857 тисяч 600 гривень або майже 2,5 мільйона американських доларів по тодішньому курсу. Однак, як з’ясувалося, придбати плити за цією вартістю… нереально. Людина, яка сиділа по той бік телефону, повідомила, що на сайті – застаріла інформація. Справжня ціна бетонних плит із Мукачева складає 3700 грн./шт. А це вже інший максимальний дохід: 55 мільйонів 500 тисяч гривень. Мінусуємо витрати на купівлю плит і отримуємо чистий прибуток – майже 6 мільйонів доларів. Додайте зекономлені податки під час каруселей Мукачевом та околицями й отримаєте, що на рівному місці злітної полоси Мукачівського військового аеродрому родина Балог наварила понад 7 мільйонів доларів США.

Правоохоронні органи Закарпаття повинні з особливою увагою поставитися до розслідування цього випадку адже ніякі гроші не коштують життя людини.

P.S. Як стало відомо виданню “Трибуна” з власних джерел, УБОЗ піднімає старі справи пов’язані з діяльністю ТОВ “Партнер”.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *