Закарпаття не повинно входити до укрупнених адміністративно-територіальних одиниць

ЛемакДоктор юридичних наук, професор УжНУ Василь Лемак вважає, що Закарпаття відповідає європейським критеріям регіону і за наслідками реформи не повинно входити до укрупнених адміністративно-територіальних одиниць
Продовжується обговорення адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Постає запитання: як виглядає наша область на тлі центральноєвропейського досвіду? Відповідь на таке запитання показова. У Чеській Республіці є 14 адміністративно-територіальних одиниць (столиця і 13 самоврядних країв) і за площею всі вони менші за Закарпаття, а за чисельністю жителів лише Моравсько-Сілезький край може бути поставлений поряд із ним. В Угорщині всі 19 областей (крім столиці) менші за площею і кількістю жителів від Закарпаття. Цікаво, що Угорщину при населенні в близько 10 млн. не лякає 20 адміністративних одиниць рівня області. У Словаччині з її 5 млн. чол. населення створено 8 самоврядних країв і всі вони істотно менші за площу і чисельність жителів Закарпаття. Наприклад, Кошіцький край істотно менший за площею і в два рази – за кількістю жителів. Лише у Польщі при населенні близько 38 млн. осіб (територія вдвічі менша за Україну – 322 575 км²) створено 16 воєводств. Але і вони істотно нижчі пропонованих укрупнених регіонів в Україні, передбачених законопроектом С.Гриневецького.

Висновок із наведеного очевидний – Закарпатська область загалом має типові параметри за європейськими мірками, що знімає питання його входження до укрупнених адміністративно-територіальних одиниць. Навпаки – деякі нинішні області підлягають поділу для забезпечення доступності населення до адміністративних центрів.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *