Categories Новини

Закарпатці зможуть потрапити до Румунії без віз

2 жовтня у Києві відбулося підписання Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Румунії про місцевий прикордонний рух.

Підписали прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та прем’єр-міністр Румунії Віктор Понта.

“Можу це назвати ще одним кроком до безвізових поїздок між громадянами України та країнами-членами ЄС. Тепер, відповідно до цієї угоди, майже півмільйона українців, які проживають в 30-кілометровій зоні на кордоні з Румунією, можуть безвізово їздити до Румунії”, – зазначив Яценюк.

Документ передбачає спрощення перетину кордону для жителів 30-кілометрової прикордонної зони. Планується, що місцеві жителі будуть отримувати безкоштовні дозволи на спрощений перетин кордону з правом перебування в межах 30 км від кордону на строк до 90 днів з моменту в’їзду.

Ця угода стосується лише громадян України, оскільки румуни і так мають право безвізового в’їзду в Україну строком до 90 днів, згідно з угодою України і ЄС.

Нагадаємо, що на Закарпатті діє також малий прикордонний рух між Угорщиною і Україною, який було запроваджено ще 2007 року. Практика його запровадження є вимогою Європи як однієї з демократичних норм, яка дозволяє зберегти етнічно-родинні, історичні, культурні зв’язки між громадянами країн-сусідів. Малий прикордонний рух передбачає безвізовий перетин кордону громадянами, які мешкають у 30-ти чи 50-ти кілометровій прикордонній смузі.

Подібна угода підписана також між Україною та Словаччиною і Польщею (у 2009 році).

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *