Закарпатці вже подають заяви на оформлення біометричних паспортів

біометрія12 січня підрозділи міграційної служби Закарпаття розпочали прийом заяв на оформлення закордонних паспортів нового зразка.

Цей документ виготовляється у формі книжечки та складається із 32 паперових сторінок з додатковими ступенями захисту, в обкладинку нового закордонного паспорта вмонтовано електронний чіп, який містить два види даних: основні й додаткові. До основних відносяться докладна інформація про людину – оцифрована фотографія особи, оцифрований підпис, прізвище, ім’я, дата народження. Додаткові відомості – це відбитки пальців. Ці відомості вноситимуться виключно за згодою людини.

За чинним законодавством, громадяни України мають можливість відмовитися від біометричного паспорта та отримати паспорт нового зразка, але без біометричного чіпа. Окрім того, є можливість відмовитися і від сканування відбитків пальців рук при оформленні біометричного паспорта.

Для оформлення закордонного паспорта нового зразка, як з чіпом, так і без, необхідно звернутися до підрозділу міграційної служби. Так, у перший робочий день з відповідними заявами до ГУ ДМС України в Закарпатській області звернулися 49 краян. Для подачі документів на закордонний паспорт потрібно взяти лише паспорт громадянина України та, у випадку якщо паспорт для виїзду за кордон раніше не оформлювався, довідку про присвоєння коду платника податків. Загальна сума оплат при оформленні паспорта нового зразка протягом 20 робочих днів складатиме 518 грн. 15 коп. за паспорт з електронним чіпом. Паспорт без електронного чіпа обійдеться дешевше – 461 грн. 15 коп. У випадку прискореного оформлення документа протягом 7 робочих днів паспорт з електронним чіпом обійдеться у 775 грн. 30 коп., без чіпа – 718 грн. 30 коп.
Документи, видані до 1 січня 2015 року, будуть чинними до закінчення строку дії, зазначеного у документі. З ними можна буде і надалі виїжджати за кордон та отримувати візи. Обміняти його на біометричний паспорт це право, але не обов’язок людини.

Як зазначив начальник ГУ ДМС України в Закарпатській області Ігор Михайлишин, запровадження біометричних паспортів в Україні, це один з кроків до лібералізації візового режиму з країнами Єврозони. Проте їздити без віз власники паспортів нового зразка поки не зможуть. Це тільки перспектива. І надалі потрібно буде оформляти шенгенську візу.

Щодо переваг таких документів, то, по-перше, вони найбільш захищені від підробок. Ніхто крім власника ними не скористається. Суттєве підвищення ступеня захищеності нашого суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму є головною ідеєю впровадження біометричних паспортів. По-друге, після встановлення на кордоні автоматизовних контрольно-пропускних систем для власників біометричних паспортів, час необхідний для проходження контролю буде зведений до мінімуму. До речі, цей досвід “електронних воріт” уже успішно впроваджується в 15 країнах, а біометричні документи видають більше 90 країн із 193 держав-членів ООН.
На сьогодні в Ужгороді в Головному управління Державної міграційної служби України в Закарпатській області працює одна робоча станція з оформлення біометричних паспортів.

З лютого наступного року очікується надходження аналогічного обладнання ще для десяти територіальних підрозділів, аби задовольнити попит на документи з безконтактним електронним носієм.

Управління інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *