Закарпатським авторам виділили 700 тисяч гривень

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації реалізовує Програму підтримки  видання   творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2012 – 2014 роки. Про це у вівторок, 16 липня, під час брифінгу розповів начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Володимир Дупелич.

5перша

 У минулому році на видання книг закарпатських авторів було виділено 200 тисяч гривень. За ці кошти видано 8 книг накладом 6 тисяч 320 примірників. Це – дитяча поезія та переклади Петра Скунця «Моя азбука», лірика та поетичні драми-діалоги Василя Густі «Полин – гіркий, полин солодкий», збірка поезій  Христини Керити «У долонях світанку», «Від Лаборця – до сьогодення» Івана Сенька, збірка оповідань і повістей Юлії Зейкан «На дощ і блискавку», поема Василя Басараба «Дзвони над снігами», основи журналістикознавчих розвідок «Гостримо перо», книга про ветеранський рух на Закарпатті «Неспокійні серця ветеранів».

– Цьогоріч на видання творів місцевих авторів, поповнення книжкового фонду бібліотек передбачено 700 тисяч гривень. На початку року було оголошено прийом рукописів для розгляду експертною радою з питань видання творів закарпатських авторів, який тривав до 15 березня. Було подано 20 рукописів, із яких експертна рада обрала 8 для видання за рахунок коштів обласного бюджету, – відзначив Володимир Дупелич.

1

Це рукописи Василя Горвата «Пікнік на узбіччі як дзеркало нової епохи», Андрія Дурунди «Сім янголів затрубили…», Людмили Кудрявської «Азбука природы», Василя Кузана «Все по 14 копійок або сонетний двір», Петра Сови «Седые замки повествуют», Володимира Фединишинця «Бранці лісу», Вікентія Шандора «Історія Закарпаття» (у трьох книгах) та Василя Шкірі «Таємниця смерекового лісу».

Крім цих видань, готують до друку повноколірне науково-популярне видання «Закарпаття. Перлина в центрі Європи», яке представить широкій громадськості історію і сьогодення Закарпаття.

Також під час брифінгу відбулася презентація збірника архівних документів і матеріалів “Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси. 1944-1945 рр.”, яку презентував її упорядник Олексій Корсун.

–  Це перша спроба систематизувати основні архівні документи радянських урядових та керівних органів державної безпеки, внутрішніх справ, військового командування 4-го Українського фронту на підставі яких фронтові органи НКВС і підрозділи військової контррозвідки “Смерш”, а пізніше — МДБ та МВС, за участю місцевих управлінських і комуно-партійних структур провели у 1944-1946 роках депортаційні акції проти частини населення Закарпатської України, – розповів Олексій Корсун.

До збірника “Закарпатські угорці і німці…” ввійшли унікальні документи, які зберігались або ж зберігаються у центральних архівах Російської Федерації — “ Особом архиве” Главархіву СРСР, Центрі зберігання історико-документальних колекцій, Російському Державному воєнному архіві, Державному архіві Російської Федерації, Центральному архіві Міністерства Оборони Російської Федерації, Російському Державному архіві соціально-політичної історії тощо.

Значна частина документів – матеріали з архівних фондів СБУ та МВС у Закарпатській області, Державного архіву області, а також з приватних збірок.

– Більшість поданих у збірнику документів друкується вперше. Вони  ж дозволяють послідовно простежити розвиток доленосних для Закарпаття подій у повоєнний період, – резюмував редактор  Дмитро Федака.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *