Закарпатський народний хор одягнули на 120 тис. грн.

хорЗакарпатський народний хор вперше отримав верхній сценічний одяг. 80 комплектів зимово-осіннього одягу вартістю більше 120 тис. грн. сьогодні, 7 березня, вручив артистам голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.

У травні титулований колектив «одягнуть» в ексклюзивні сценічні костюми – загалом, на оновлення гардеробу хору витратять 320 тис., – повідомляє прес-центр ОДА.

Новий образ артистам до вподоби. Керівник та диригент колективу Наталія Петій-Потапчук розповіла, що таких якісних костюмів колектив не отримував: «Це вперше за 70-літню історію нашого хору маємо теплий сценічний одяг! Тож відтепер можемо виступати не тільки в приміщеннях, а й надворі, як от зараз – відразу випробуємо нові костюми, співаючи на урочистостях до річниці від Дня народження Тараса Шевченка».

Ексклюзивні костюми, які відображають національні орнаменти та традиції одягу етносів Закарпаття, спеціально для заслуженого академічного народного хору розробила місцевий дизайнер Оксана Вовчик. Робота – від ескізів і до пошиву – тривала майже два місяці. Вартість одного пальта склала 1,3-1,4 тис. грн.

«Працювали дуже швидко, аби вже до 8 березня вручити костюми хористам. Це автентичний одяг, у якому ходили наші предки – трохи осучаснений, оздоблений та утеплений, але традиційний закарпатський», – запевнила розробник Оксана Вовчик.

Сприяння у купівлі нових костюмів Олександр Ледида пообіцяв наприкінці минулого року – при зустрічах з художнім керівником та диригентом колективу Наталією Петій-Потапчук та балетмейстером-постановником, народною артисткою України Кларою Балог. Відтак, уже у 2013-му в обласній Програмі розвитку культури і мистецтва заклали на це 320 тис. грн.

«Особисто для мене Закарпатський академічний хор – найулюбленіший колектив народної творчості. Ці талановиті люди представляють наш край у всьому світі, тож, безперечно, заслуговують на такий подарунок. Сподіваюсь, тепер працювати їм буде комфортніше», – сказав Олександр Ледида.

Довідка:

Заслужений академічний Закарпатський народний хор заснований у 1945 року в Ужгороді, як ансамбль пісні і танцю. 1947 – реорганізований у народний хор. У 1959-му Указом Президії Верховної Ради УРСР хору присвоєно почесне звання «Заслужений колектив УРСР». До складу колективу входять хорова, танцювальна та оркестрова групи. Загалом, у колективі вісімдесят
хор2

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *