Закарпатських сепаратистів опустили на землю

ТегзаДнями в Закарпатській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва відбулася презентація першої книжки Івана Тегзи “Пробудження”. Прикметно, що відомий митець краю, випускник Ужгородського училища прикладного мистецтва розкрив свій поетичний дар у 90-х роках, коли йому вже було за шістдесят. Це свідчить про безмежність таланту людини, її могутній творчий потенціал.

Поетичний збірник складається з чотирьох розділів. Перший розділ – “Рідний край. Україна. Мова” – вміщує вірші, в яких автор описує історію нашого краю, минуле й сьогодення краян. Він чітко, сміливо і безкомпромісно висловлює свою громадянську позицію патріота й закликає нас до боротьби за нову демократичну Україну, де пануватиме справедливість, Божий закон.

У другому розділі – “Передвиборні “Маски-шоу” – автор у сатиричній формі описує роботу Верховної Ради, висміює продажність депутатів, їхню злодійкуватість, антидержавницьку позицію.

Свої активні політичні переконання патріота України Іван Тегза розкриває у третьому розділі, присвяченому проблемі політичного русинства. Він розвінчує сепаратистську політику русинів, що керується принципом “розділяй і владарюй”.

До поетичного збірника окремим розділом увійшли пісні на слова Івана Тегзи. Більшість із них – патріотичного спрямування, сповнені любові до Батьківщини, народу. Автор постає перед читачем як людина, громадянин і патріот України. Він свідомо бореться за щасливе майбутнє своїх дітей, онуків, хвилюється за долю країни.

На презентації вагоме слово про автора та його поетичну творчість сказав Іван Хланта – кандитат філологічних наук, заслужений діяч мистецтв України. Він є упорядником і автором вступної статті до книжки. Просто і щиро розповідав про Івана Тегзу доктор історичних наук, професор, викладач УжНУ  Володимир Задорожний, що знає автора вже понад сорок років.Вела програму працівниця бібліотеки Галина Бомбушкар.

До участі в культурно-мистецькій акції долучилися студенти і викладачі Ужгородського коледжу культури та мистецтв, а також онучки Івана Тегзи й Івана Хланти, які прочитали вірші з книжки.

Викладач Ужгородського коледжу культури та мистецтв Марія Стойка у своєму завершальному виступі відзначила, що на патріотичній поезії Івана Тегзи буде виховуватися молоде покоління, а зустріч з автором назавжди залишиться у пам’яті студентів.

Володимир Мишанич, газета «Ужгород»  

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *