Закарпатські водії втікають з місця ДТП

дтп велосипедЗакон трактує втечу водія й залишення в небезпеці потерпілого як обставину, що обтяжує вину винуватця автопригоди. 80 відсотків утікачів міліція знаходить і притягає до кримінальної відповідальності.

 Проблема аварійності на українських дорогах з кожним роком набуває все більш загрозливих масштабів. За офіційною статистикою, торік в Україні в ДТП загинуло понад чотири тисячі осіб і понад 27 тисяч було травмовано. Автопригоди на наших шляхах стаються кожні двадцять хвилин, щодоби їх учасниками стає більше сотні українців, з яких 14 гинуть під колесами машин. У світі смертність в автоаваріях переважає кількість жертв воєн і поступається лише смертності від СНІДу. Недарма з ініціативи ООН відзначається  в кінці листопада Всесвітній день пам′яті жертв ДТП.

 На жаль, з кожним роком зростає кількість автопригод, в яких водії втікають з місця їх скоєння, кидаючи помирати збитих ними людей. Міліція розшукує таких негідників і притягає до передбаченої законом відповідальності, проте ця проблема має більше етичне забарвлення й потребує, в першу чергу, зміни самого нашого світогляду. Ми повинні усвідомити, що втеча – це злочин, адже людину ще можна порятувати, вчасно доставивши до лікарні!

  Ось-свіжі приклади таких автопригод із потерпілими, де водії втікали з місця аварії. Серед ночі 17 вересня на вулиці виноградівського села Великі Ком′яти виявили бездиханне тіло людини. На місце пригоди прибула слідчо-оперативна група Виноградівського райвідділу міліції. Особу потерпілого встановили – це був 48-річний житель села. На тілі покійного виявили ушкодження, характерні для наїзду автомобіля. Водія-винуватця продовжують розшукувати.

 Тої ж ночі по телефону 102 надійшло повідомлення з Мукачівської ЦРЛ про те, що до них доставлено каретою швидкої допомоги 56-річного мукачівця з переломом ноги, якого помістили на лікування в травматологічне відділення. Як з′ясували правоохоронці, потерпілий, перебуваючи в стані алкогольного сп′яніння, їхав вночі на велосипеді автотрасою Київ-Чоп із Мукачева в бік Ракошина й дорогою йогог збив невідомий автомобіль, водій якого втік з місця пригоди. Його розшук триває.

 За інформацією начальника УДАІ УМВС полковника міліції Михайла Бойчука, з початку року на автошляхах Закарпаття скоєно 35 дорожньо-транспортних пригод, з місця скоєння яких водії зникали. Це на 75 відсотків більше, ніж було в минулому році, що не може не турбувати. Завдяки вжитим оперативно-розшуковим заходам міліція  розкрила 28 таких ДТП, що складає 80 відсотків. Не розкритими наразі залишаються 7 ДТП із зниклими водіями. Зокрема, по одній автопригоді у Свалявському, Міжгірському, Рахівському районах та в місті Ужгород, а також по дві в Мукачівському та Берегівському районах.     Найбільше таких автопригод  скоєно в Ужгороді (8), Тячівському районі (6), Мукачівському (4), Ужгородському та Рахівському (по 3).

  Ось – приклади розкриття міліцією таких аварій. У січні в Ужгороді біля міської поліклініки машина збила 54-річну жінку. Водій зник з місця пригоди, а потерпіла опинилася в лікарні з травмами хребта й плеча. За скоєння наїзду співробітники ДАІ й карного розшуку затримали 22-річного студента університету, який керував автомобілем «Пежо».

  Наприкінці січня вечірньої пори на перехресті вулиць Джамбула-Галана в Ужгороді автомобіль наїхав на 48-річну жінку-пішохода, котра від отриманих травм померла на місці пригоди. Водій утік, але був розшуканий працівниками міліції. Ним виявився 31-річний ужгородець, який перебував того фатального вечора за кермом автомобіля «Шевроле».

 На початку березня в чергову частину Берегівського райвідділу міліції надійшло повідомлення від лікаря швидкої допомоги про те, що в місті сталася ДТП, в якій потерпів 25-річний хлопець. Як з′ясувалося, нетверезого молодого чоловіка збив вечірньої пори на вулиці вантажний автомобіль, водій якого зник з місця пригоди. За скоєння наїзду на людину працівники ДАІ затримали 46-річного жителя Мукачева, який перебував за кермом вантажівки «Урал».

 У вересні на автодорозі між Виноградовом і селом Дротинці водій невстановленого автомобіля скоїв наїзд на 58-річного велосипедиста, місцевого мешканця. Від отриманих травм нещасний помер, а водій втік з місця пригоди. За скоєння смертельного наїзду на людину працівники міліції затримали 19-річного водія «БМВ», жителя Виноградівщини.

 Як свідчить статистика, рано чи пізно всіх водіїв, які зникають з місця пригоди, затримують правоохоронці, й на них чекає покарання за скоєну біду. Зокрема, за скоєння дорожньо-транспортної пригоди з потерпілими ст.286 ч.2 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років, а якщо загинуло кілька осіб – то від 7 до 12. А керування автомобілем у стані алкогольного сп′яніння й втечу водія з місця пригоди суд трактує як обставину, що обтяжує його вину. Водночас, якщо водій вчасно доставить травмовану ним людину до лікарні, то це дає шанси врятувати їй життя, а винуватцю автопригодиуникнути тюрми. 

 Володимир ПАВЛЮХ,

СЗГ УМВС України в Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *