Закарпатські вірники Східного обряду відзначають Яблуневий Спас

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСьогодні православні християни та греко-католики святкують свято Преображення Господнього, яке також називають Яблуневий Спас або Другий Спас.

Це свято встановлено Церквою приблизно в IV столітті на честь події, що сталася в останній рік земного життя Сина Божого.
Як сказано в Євангеліях від Матвія, Луки та Марка, незадовго до своїх хресних страждань Христос відкрив своїм учням Петру, Якову та Іоану диво Преображення.
Піднявшись з ними на розташовану неподалік від Назарета гору Фавор, він преобразився перед ними: обличчя Спасителя просяяло, як сонце, одяг став білим, як світло.
Тоді ж перед Христом постали старозавітні пророки Мойсей та Ілля, які говорили з ним про те, що його кров спокутує гріхи людські. А з світлої хмари над ними пролунав голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм улюбленим Сином.
У яблуневий Спас існує традиція нести до церкви на освячення яблука та інші фрукти нового врожаю. До Спаса не дозволяється їсти яблука і страви з яблук. А от цього дня, навпаки, заведено зривати та освячувати яблука та інші фрукти нового врожаю.
За народними прикметами, Яблуневий Спас означає настання осені і перетворення природи. Вважають, що ночі після 19 серпня стають набагато холоднішими.
Яблуневий Спас ще називають «першими осінинами», тобто зустріччю осені. Вважається, що цей фестиваль має нагадати людям про необхідність духовного перетворення.
За традицією в цей день спочатку пригощали яблуками рідних, близьких, а також сиріт, незаможних, як спомин про покійних предків, і лише потім самі їли.
Нагадаємо, що 14 серпня православні святкували Медовий Спас. 29 серпня відзначається Хлібний Спас.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *