Закарпатські школи перейдуть на альтернативне паливо

школаПріоритетним напрямом Програми енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області є ефективне використання енергоносіїв та економія бюджетних коштів, зокрема, за рахунок переходу на альтернативні джерела енергії. Це також передбачає і реалізація стратегічних завдань Президента України щодо розвитку незалежної вітчизняної енергетики в країні. Про можливості використання альтернативних видів палива розповів директор Департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури облдержадміністрації Віктор Лукеча.

 Протягом минулих років нам вдалося досягти значної економії у використанні газу, адже область перейшла на використання автономних систем опалення. Наразі розробляємо можливості щодо використання екологічно чистих видів палива. Зокрема, Інститутом промислової екології проведено обстеження котелень загальноосвітніх шкіл Закарпаття для визначення можливості використання альтернативного палива для зменшення використання газу на діючих котельнях. Інститутом надано висновок щодо доцільності та можливості використання в освітніх закладах альтернативного виду палива – пелет.

Екологічність та економічність – основні переваги пелет над іншими джерелами теплової енергії. Попередньо визначено 37 шкіл та один дитячий садочок для впровадження проекту. Можлива економія коштів на паливі – 3,2 мільйони гривень. Нині відпрацьовується схема реалізації проекту. Спробуємо зробити все залежне від нас, щоб у частині цих шкіл розпочати вже цьогорічний опалювальний сезон можна було саме на пелетах. Впровадження відбуватиметься за наявних газових котлів, як резервного джерела опалення. Невдовзі буде готове техніко-економічне обґрунтування. Після його затвердження буде розроблена проектно-кошторисна документація. Тоді ми вже зможемо конкретно говорити про кошторисну вартість проекту. Реалізацію цих заходів заплановано здійснити у рамках державно-приватного партнерства, – резюмував Віктор Лукеча.

 

Довідково. Паливні пелети – гранули у формі циліндрів (як правило, 8 мм), які виготовляються з стружки, тирси, відходів сільського господарства (соломи, лушпиння соняшнику) і деяких видів торфу. Це натуральний продукт, який дозволяє отримувати теплову енергію, не забруднюючи навколишнє середовище. Викид вуглекислого газу при їх використанні є мінімальним. 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *