Закарпатські піротехніки знову знищували знайдену краянами вибухівку

мінаПротягом весняно-літнього періоду на Закарпатті традиційно збільшується кількість виявлених вибухонебезпечних предметів. Ледь не щодня краяни натрапляють на підозрілі знахідки – чи-то під час робіт на власному обійсті, чи на прогулянці в лісі.

Так, лише протягом двох днів фахівці групи піротехнічних робіт здійснили два виїзди для знешкодження боєприпасів часів Другої світової війни. 25 квітня рятувальники працювали в с. Малі Геївці Ужгородського району, де на пшеничному полі чоловіки знайшли два ВНП. Піротехніки вилучили з землі мінометну міну калібром 82 мм і ручну гранату Ф-1. Сьогодні ж, 26 квітня, на спеціалістів очікував виїзд у м. Берегово. На узбіччі дороги місцевий мешканець натрапив на вибухівку, яку ідентифікували як артилерійський снаряд калібром 76 мм. Усі вибухонебезпечні предмети піротехніки успішно знищили, – повідомляє У ДСНС України в Закарпатській області.

Незважаючи на те, що Друга світова війна завершилася понад 70 років тому, закарпатська земля приховує в собі ще чимало воєнних «сюрпризів». Будь-якої хвилини ви можете натрапити на підозрілий предмет, який загрожує вашому життю. Причому це може бути момент, коли ви зовсім не думаєте про обачність – під час впорядкування власної квіткової клумби чи збирання грибів у лісовому масиві, або й просто на пікніку. Однак небезпека від цього не стає меншою.

Якщо ви побачили підозрілий металічний предмет, дотримуйтеся кількох дуже простих правил. У жодному разі не чіпайте вибухівку й не намагайтеся її знешкодити, оскільки за власну необачність ви можете поплатитися життям. Повідомте про свою знахідку до Служби порятунку «101», після чого позначте місце виявлення ВНП та огородіть його. А справу знищення вибухонебезпечних предметів залиште професіоналам.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *