Закарпатські підприємства дестабілізують обстановку в краї (ПЕРЕЛІК)

гаманецьВідділення Національної служби посередництва і примирення в Закарпатській області занепокоєне погіршенням стану соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях області.
Одними з основних передумов розвитку України як сучасної європейської держави є соціальна злагода, громадянський мир, стабільний розвиток соціального діалогу та забезпечення прав найманих працівників.
В умовах, коли наше суспільство переживає непростий час: негативні наслідки економічної кризи в багатьох галузях економіки, складні соціальні проблеми, ефективний захист трудових і соціально-економічних прав людини праці надзвичайно актуальний.
В основі предмета трудового права являються трудові відносини найманої праці. Вони виникають в результаті прийняття на роботу працівника на підставі укладання трудового договору або інших подібних йому форм. Відносини, що настають за фактом укладання трудового договору, є основою предмета, його ядром. Порушення сторонами соціально-трудових відносин законодавства про працю призводить до негативних наслідків: до конфліктної ситуації або колективного трудового спору. Природа конфлікту передбачає не тільки причини його виникнення, але й умови, при яких він виникає та існує. Однією з умов конфлікту є його учасники (сторони). В обов’язковому порядку в будь-якому конфлікті існують як мінімум дві сторони.
Відділення НСПП в Закарпатській області за роки своєї діяльності має напрацьований певний досвід співпраці з обкомом профспілки, галузевими обкомами профспілок, профспілковими організаціями, органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, позаштатними інституціями, трудовими арбітрами та посередниками з питань соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях області. Для забезпечення цього завдання Відділення проводить вивчення та аналіз стану соціально-економічних, соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях області з метою своєчасного виявлення відхилень від нормального функціонування і розвитку соціально-трудових явищ та на цій основі здійснює комплекс заходів щодо сприяння поліпшенню трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів, їх прогнозування та сприяння їх вирішенню, вироблення рекомендацій щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин. При виявленні загострення стану соціально-трудових відносин в трудових колективах області Відділення вживає всіх можливих заходів для сприяння їх врегулювання на доконфліктній стадії розвитку. А якщо всі застосовані заходи не дали належного результату, та призвели до виникнення колективного трудового спору (конфлікту), то результативність та своєчасність вирішення його у значній мірі залежить від належного реагування роботодавця, уповноваженої ним особи на вимоги найманих працівників при врегулюванні розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, залучення до їх врегулювання зацікавлених органів, використання усіх дозволених законодавством засобів та можливостей для врегулювання конфліктів.
Аналізуючи стан соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях області на теперішній час, необхідно звернути особливу увагу на те, що основними конфліктогенними чинниками, які найчастіше призводять до загострення стану соціально-трудових відносин залишається значна і довготривала заборгованість із виплати заробітної плати, незабезпечення належних та безпечних умов праці, невиконання положень колективних договорів, низький рівень оплати праці, тощо. Саме наявність заборгованості із виплати заробітної плати призвела до дестабілізації та загострення соціально-трудових відносин на наступних підприємствах:
1. ТОВ «Комплекс Закарпаття», м. Ужгород, пл. Кирила і Мефодія,5.
2. Підприємстві споживчої кооперації «Ремонтно-будівельної дільниці», Ужгородської райспоживспілки, м. Ужгород, вул. Гагаріна, 273.
3. ДП «Закарпатське вертолітне об’єднання», Тячівський район, смт. Дубове, вул. Заводська, 8.
4. ДП «Великолазівський», с. Стрипа Ужгородського району.
5. Філії «Хустський райавтодор» ДП «Закарпатський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», м. Хуст, вул. Велятинський міст п/с 55.
6. Філії «Мукачівський райавтодор» ДП «Закарпатський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», м. Мукачево, вул. Графа Шенборна, 49.
7. Філії «Хустська ДЕД» ДП «Закарпатський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», м. Хуст, вул. Колгоспна, 5.
8. Філії «Рахівська ДЕД» ДП «Закарпатський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», м. Рахів, вул. Миру, 180.
9. Філії «Ужгородська ДЕД» ДП «Закарпатський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», с. Баранинці, Ужгородського району, вул. Об’їзна, 11.
10. Філії «Тячівський райавтодор» ДП «Закарпатський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», с. Нересниця, Тячівського району, вул. І. Франка, 8.
11. Агропромисловій фірмі «Леанка», смт. Середнє, Ужгородського району, вул. Шевченка, 6.
12. Філії «Ужгородський райавтодор» ДП «Закарпатський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», с. Баранинці, Ужгородського району, вул. Об’їзна, 13.
13. Філії «Виноградівський райавтодор» ДП «Закарпатський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», м. Виноградів, вул. Комунальна, 4.
14. Філії «Великоберезнянське лісове агропромислове господарство», смт. Великий Березний, вул. Партизанська, 55.
15. Філії «Берегівський райавтодор» ДП «Закарпатський облавтодор», м. Берегово, вул. Мукачівська, 91.
16. Філії «Мукачівський ДЕД» ДП «Закарпатський облавтодор», м. Мукачево, вул. Шенборна, 13.
17. Філії «Іршавський райавтодор», м. Іршава, вул. Білецька, 51.
18. Філії «Міжгірський райавтодор» ДП «Закарпатський облавтодор», смт.Міжгір’я,  вул. Добролюбова, 19.
19. Філії «Свалявський райавтодор» ДП «Закарпатський облавтодор», м. Свалява, вул. Гірська, 144.
20. АТП «Бобовище», с.Бобовище Мукачівського району, вул. Леніна, 103.
21. Філії «Великоберезнянський райавтодор» ДП «Закарпатський облавтодор», смт. Великий Березний, вул. Фізкультурна, 11.
22. ДП «Закарпатському науково-дослідному та проектному інституті землеустрою», м. Ужгород, вул. Яроцька, 5А.
23. ВАТ «Берегівському АТП -12137», м. Берегово, вул. Мужіївська, 99.
24. ДП «Закарпатгеодезцентрі», м. Мукачево, вул. Грушевського, 39/11.
Викликає особливе занепокоєння Відділення факт неможливості належного та своєчасного реагування на загострення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, на яких під впливом об’єктивних та суб’єктивних факторів мають місце порушення трудових прав та соціально-економічних інтересів сторін соціально-трудових відносин, коли соціально-економічне становище найманих працівників та порушення їх трудових прав стало предметом обговорення в трудовому колективі, а інформація про такі порушення не вийшла за межі обговорення та за межі підприємства. Нерідко призводить до виникнення конфлікту наявність заборгованості із виплати заробітної плати, яка як правило викликає невдоволення працівників, проте у статистичній звітності підприємства не відображена, та позбавляє Відділення кваліфікованого та юридично обґрунтованого правового супроводу вирішення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин.
Відділення НСПП в Закарпатській області пропонує звертатися з питань виникнення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, їх дестабілізації та загострення, виникнення колективних трудових спорів, проведення акцій соціального протесту за адресою: м. Ужгород, пл. Ш.Петефі,14 каб. 59,т.61-57-36
Н.І. Сенько,
завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи і прогнозування

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *