Закарпатські ляльки літають у Північну Америку (ФОТО)

 

Ця історія доводить – у нашому житті можливо все! Головне захотіти повірити в себе і знайти точку опори.

Саме такою точкою опори і стартовим майданчиком стала Виноградівська районна центральна бібліотека Закарпатської області для вчителя фізики Наталії Годван, яка знайшла своє мистецьке покликання, втілила свої творчі бажання, а згодом відкрила свій власний бізнес у бібліотеці. Незабаром з власною справою вийшла на міжнародний рівень.

Щодня в бібліотеку приходять люди з найрізноманітнішими запитами. Так молода жінка в очікуванні народження другої дитини відчула в собі внутрішній поклик до створення інтер´єрних ляльок. Трішки шити Наталя вже вміла, навчилася цьому у мами, тому вирішила спробувати змайструвати таку ляльку власноруч. Неймовірно загорілася цією ідеєю, в уяві вже бачила свій  чарівний витвір – обличчя ляльки,  у що її одягне, як оздобить. А от як це все зробити? Де навчитися? Тут і вирішила звернутися до бібліотеки.

«Завітавши в бібліотеку, я була приємно вражена. Тут бібліотекар запропонувала скористатися інтернет-послугами в бібліотеці, допомогла підібрати потрібну інформацію в Інтернет-мережі, знайшла і видрукувала викрійки різних ляльок. З цими матеріалами справа пішла значно жвавіше. І вже незабаром я виготувала свою першу ляльку, а потім ще одну, і ще… Перші ляльки я шила із тих тканин, що вдома знайшла. І коли виникло питання звідки брати якісні тканини для своїх ляльок, то в цьому теж допомогла мені бібліотека», – розповідає Наталія. Відтоді жінка стала частим відвідувачем сучасної книгозбірні.

Бібліотечний інтернет рятує і жінка замовляє собі необхідний матеріал для виготовлення своїх виробів – тканини, аксесуари та лялькове волосся. Коли у майстрині назбиралася велика колекція інтер´єрних ляльок, то вона подумала– а що робити далі?

«І тут знову виручила бібліотека, бо саме в бібліотеці проводились тренінги з працевлаштування. На тренінгу Наталія дізналася, як своє хобі можна перетворити на додатковий заробіток, а також знайшла навчальний курс за допомогою якого змогла зареєструватися на американському сайті для рукодільниць «ETCI» і відкрила свій власний Інтернет-магазин https://www.etsy.com/shop/GabYhandmade, http://skrynya.ua/ua/godvan-nataliya/, з якого чотири ляльки полетіли в Техас та й «оселились» у приватній колекції разом з іншими українськими ляльками-мотанками, а одна в Канаду» – згадує Наталія.

Наразі жінка вдосконалює майстерність у шитті ляльок та різних іграшок як для дітей, так і для їхніх батьків, а також планує на базі Виноградівської ЦРБ проводити майстер-класи з пошиття інтер’єрних ляльок для дітей та дорослих, чим тепер і іншим допоможе вчитися втілювати свої мрії у життя і поєднувати улюблену справу з можливістю заробітку.

Євгенія Напуда,

головний бібліотекар відділу обслуговування

Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка

ляльки ляльки2 ляльки3

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *