Закарпатська прокуратура повертає державі 9 мільйонів гривень

прокуратураСтан застосування прокурорами повноважень по здійсненню представництва інтересів держави у судах та при виконанні судових рішень залишається надзвичайно актуальним питанням як для органів прокуратури Закарпаття так і для нашого регіону та держави в цілому.
Практика засвідчує, що останнім часом реальне поновлення інтересів держави забезпечується переважно на підставі судових рішень і в непоодиноких випадках саме за позовами й заявами прокурора. 
Сьогодні, під головуванням прокурора Закарпатської області Олега Сидорчука відбулось розширене засідання колегії прокуратури області з питань стану виконання органами прокуратури області представницьких повноважень щодо захисту інтересів держави.
Передумовою для проведення даної колегії в першу чергу стала необхідність у розробленні подальшої стратегії здійснення представницької діяльності з урахуванням змін, які відбуваються у суспільному житті регіону та держави, частково законодавчій базі та судовій практиці.
Крім цього, метою даного заходу є постановлення завдання щодо покращення якості позовної роботи, а відтак і кінцевого результату.
Заступник прокурора області Михайло Хиля мовою цифр озвучив результати роботи прокуратури на вказаному напрямку: упродовж 2014 року прокурорами пред’явлено на захист інтересів держави позовів понад 9 млн. грн., (за аналогічний період минулого року 3,2 млн. грн.), відшкодовано майже 7 млн. грн., з них 2,5 млн. грн. до бюджету.
Позитивним є виключення із практики прокурорської діяльності підміну функцій органів державної влади та контролю.
«Разом з цим, – наголосив Михайло Хиля, – робота на даному напрямку ще потребує покращення».
       За результатами проведених прокурорами перевірок в територіальних підрозділах Головного управління Міндоходів в області виявлено факти допущення тяганини щодо незаявлення позовів вказаними органами на відшкодування коштів до бюджету, прокурорами  районної ланки заявлено позови у вказаній сфері на суму 248 тис. грн., винних осіб вже притягнуто до відповідальності.
Завдяки налагодженій взаємодії прокурорів з органами місцевого самоврядування та вжитими заходами прокурорського реагування на вказану суму прокурорами до суду заявлено позови.
Органами прокуратури Закарпаття з метою захисту інтересів держави у сфері комунальної власності пред’явлено позовів на суму 1,7 млн. грн.  розглянуто та задоволено 7 позовів на майже мільйон гривень. По 2-х справах на 102 тис. грн. провадження у справах  припинено, у зв’язку з добровільним відшкодуванням.
При наявності виявлених у поточному році фактів порушень у вказаній сфері, і це тільки за завданням прокуратури області, зареєстровано кримінальні провадження та за втручанням галузевого підрозділу прокурори області у квітні цього року прокурорами районної ланки заявлено 3 позови щодо усунення порушень (визнання недійсним рішень комітету з конкурсних торгів та договорів купівлі-продажу, стягнення коштів) на загальну суму майже 1,3 млн. грн.
Позитивно спрацювали на цьому напрямку Ужгородським міжрайонний прокурор, який в порядку господарського судочинства заявив позов на суму 268 тис. грн.
           Відтак, колегія дійшла висновку що, загалом, у результаті відмови від підміни контролюючих органів та завдяки належній організації вдалося переорієнтувати представницьку діяльність на пред’явлення позовів з актуальних питань, відповідно до стану законності. 
Із року в рік зростає сума коштів за задоволеними позовами прокурорів на користь держави, а також їх реальне стягнення. Упродовж 2014 року вона становить 6,6 млн. грн., з яких понад 5 млн. грн. вже відшкодовано реально.
      У рішенні колегії розроблено ряд організаційно-практичних заходів, спрямованих на вдосконалення роботи підпорядкованих прокурорів з питань здійснення представницьких повноважень щодо захисту інтересів держави та виконання судових рішень постановлених за позовами цієї категорії

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *