Закарпатська ОПОРА підбила підсумки ЗНО

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція  «Підсумки проведення ЗНО-2013 в Закарпатській області: оцінка громадських спостерігачів».

зно

 Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області Святослав Бабіля розповів про особливості зовнішнього незалежного оцінювання у 2013 році, зокрема,  дотримання процедури ЗНО персоналом та учасниками, проведення так званих «технологічних перерв» та застосування металошукачів на пунктах тестування.

Зважаючи на суспільний резонанс навколо теми стандартизованого тестування та намагання окремих політиків дискредитувати систему зовнішнього незалежного оцінювання, Громадянська мережа ОПОРА впродовж червня 2013 р. проводила незалежне спостереження за процедурами ЗНО, аби мати змогу об’єктивно оцінити процес перевірки знань. Адже лише результати комплексного спостереження дають можливість робити висновки про ефективність існуючої системи моніторингу якості освіти, її прозорість, рівність та справедливість по відношенню до різних категорій учасників.

Загалом, за словами Святослава Бабілі, у кампанії спостереження ГМ ОПОРА на Закарпатті брало участь 11 спостерігачів у 4-ьох містах області (Ужгород, Мукачево, Хуст, Виноградів). Спостерігали за проведенням ЗНО з десяти предметів: хімія, українська мова та література (дві сесії), іноземні мови, російська мова, математика (дві сесії), географія, історія України (дві сесії), фізика, біологія та світова література.

«Предметом спостереження стало дотримання процедур стандартизованого тестування як персоналом пунктів тестування (перевірка документів під час пропуску учасників в пункт тестування та аудиторію, розпакування/запакування контейнера з тестовими матеріалами, реагування на порушення обов’язків абітурієнтами, дотримання процедури застосування метало детекторів під час оголошення технологічної перерви тощо), так і його учасниками (наявність необхідних документів для участі у ЗНО, відсутність додаткових предметів, технічних засобів під час роботи над тестом, дотримання норм, що забороняють списувати, консультуватися, складати тест за іншого учасника ЗНО), – розповів Святослав Бабіля.

«Цьогорічна кампанія була показовою, – каже координатор кампанії, – єдиною новацією було запровадження чітко визначеної процедури використання металодетектора, що унеможливило використання мобільних телефонів під час тестування». Суттєво зменшилась кількість появи абітурієнтів без необхідних для участі у ЗНО документів, що свідчить про проведення якісної інфокампанії та відповідальність самих абітурієнтів. Також одним з цьогорічних результатів є досить висока дисциплінованість абітурієнтів. Так, за весь період ЗНО в Закарпатській області зафіксовано лише 8 випадків позбавлення абітурієнта права написання тестів через виявлення в нього телефону (1 випадок в Ужгороді, та по 2 в Мукачеві, Хусті та Виноградові) 4 українська мова та література, 2 – математика, 1 – хімія, 1 – англійська мова.

Щодо явки, то цього року найнижча явка абітурієнтів була не тестування з всесвітньої історії (82,86%), а найвища – з української мови та літератури, під час першої сесії (92,25%).

Любомира Мегела, заступник директора Закарпатського інституту  післядипломної освіти, відповідальна за ЗНО в Закарпатській області, зауважила що персонал, відповідальний за ЗНО працював дружньо, злагоджено, досконало знаючи роботу. «Прикро, що було 8 порушень абітурієнтів. Цей предмет складати у цьому році вони вже не можуть, – зауважила Любомира Мегела. –  Тестування пройшло організовано, оцінки виставлені  на персональних сторінках абітурієнтів на тест-порталі. Я всім бажаю успіхів, стати хорошими студентами та хорошими спеціалістами».

Абітурієнти також мають право упродовж трьох днів після оприлюднення результатів тестування на сайті Українського центру оцінювання якості освіти звернутися з апеляційною заявою до Центру. Термін подачі фіксується за відтиском поштового штемпелю на конверті. З 4 до 11 липня відбудеться додаткова сесія ЗНО. Доповідачі також нагадали, що сертифікати не мають терміну обмеження і дійсні з  2008 року.

 

 

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *