За яких умов відбудуться ужгородські дебати Ратушняка та Андріїва

вибориВ Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стало проведення в Ужгороді наступного тижня теледебатів між кандидатами на посаду міського голови Богданом Андріївим та Сергієм Ратушняком. Саме ці кандидати вийшли у другий тур виборів, які відбудуться в Ужгороді 15 листопада.

За кілька днів до виборів кандидати зійдуться на дебатах на телеканалі «Тиса-1». Саме про цей проект розказали представники організацій, які спільно його реалізуватимуть: Олександр Мерявчик, ведучий програми «Про головне» ЗФ НТКУ Телеканал “Тиса-1», Дмитро Тужанський, керівник Закарпатського обласного відділення КВУ; Володимир Феськов, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області та Ірина Бреза, голова Ужгородського прес-клубу.

 Дмитро Тужанський зауважив, що найбільше цим виборам бракує змістовності. «Дебати – це буде оаза змістовності виборів, – каже Дмитро Тужанський. –  Ця змістовність буде негативної і позитивно. Думаю, ми почуємо про галицьких чи мукачівських кандидатів, про шовіністів і расистів, з іншого боку – про самодостатній Ужгород, його потенціал, про вирішення проблем з рекреаційною сферою, генпланом та виділення земель тощо. Це моя особиста позиція. А офіційна позиція КВУ така: Комітет виборців України підтримує дебати в Ужгороді не тільки на рівні обласного осередку, але й всеукраїнської організації. КВУ включило Ужгород у топ проблемних точок, за Ужгородом пильно слідкують, це варто розуміти насамперед кандидатам. Сподіваємося, що ці дебати додадуть змістовності цим виборам, які вийшли пустопорожніми».

Володимир Феськов додав, що «нарешті у кандидатів є можливість вийти за рамки білбордів за шпальт газет, листівок, чесно стати перед екранами телевізорів і задавати питання один одному. «Справді рівень політичної культури є дуже низький. Саме дебати є найпопулярнішими у розвинених країнах, покажуть, за кого реально потрібно віддавати свій голос, – коментує Володимир Феськов. – Побачимо, наскільки кандидати розуміють, куди йдуть, наскільки реалістичною є їхня стратегія. Чи знають вони, де знайти для міста ресурси, як будуть залучати громаду. Дебати  – це можливість побачити кандидатів і , погодитися на них може тільки сильний кандидат. Адже більшість з кандидатів уникають публічних зустрічей».

Олександр Мерявчик розповів про форму і зміст самого проекту. «Після першого туру з’явилася теза, що громадськість хотіла б побачити кандидатів на другий тур у дебатах. Саму паритетність передбачив і законодавець, зокрема, паритетний час, який надається двом кандидатам. Крім того, організація, яка проводитиме дебати, повинна публічно повідомити обох кандидатів. Запрошуємо Сергія Ратушняка та Богдана Андріїва взяти участь у дебатах, які відбудуться 12 листопада о 19.25 на  телеканалі «Тиса-1», – повідомив Олександр Мерявчик.  Він розповів, що формат дебатів передбачає чотири блоки. Зокрема, перший блок – це вступне слово, самопрезентація кандидатів, на які виділено 3 хв. для кожного. Блок №2 – стратегія розвитку Ужгорода. Тут  4 загальні питання від експертів. На одне питання відповідають обоє кандидатів, змінюючи черговість відповідаючого першим. (стратегії розвитку туристичної привабливості, розвиток бізнесу, інвестиційна привабливість, і т.д.) і дається по 2 хв. на відповідь. Блок №3 – проблематика міста Ужгород: шість питань від експертів по 3 кожному кандидату (транспорт, ЖКГ, дороги, інше) і 1,5 хвилини на відповідь, 30 секунд на контраргументи.

Блок №4  – це запитання кандидатів одне до одного, повний хронометраж – 20 хв.

І останній блок під назвою «Останній аргумент». Кожен кандидат по 3 хв. підводить підсумки та перераховує власні переваги.

«Хотілося б щоб це було ток-шоу, щоб був обмін позиціями, баченням, візіями. Кажуть, що ця посада (міського голови)  на півтора-два роки. Але вона може задати тон на 10,20,50 років», – додав Олександр Мерявчик. Він також зауважив, що у разі неявки одного з кандидатів випадає 4-ий блок, додаються питання від експертів. За будь яких умов дебати відбудуться, хіба відмовляться обидва кандидати.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *