За невиплату зарплати директору чопського ЖКГ «Тиса» загрожує тюрма

олеанВідомо, що у Чопі з роботою завжди було сутужно, тому беззахисним проти свавілля роботодавця працівникам доводиться з усіх сил «триматися» за своє робоче місце. Однак, працювати безплатно  ніхто не зобов`язаний.
Працівникам комунального підприємства «Тиса» систематично затримують заробітну плату без будь-яких пояснень зі сторони директора. Працівники навіть не знають скільки саме коштів заборгувало їм підприємство, тому що ніхто не видає їм виписки із відомості про нарахування та відрахування коштів. «Полюбовно» домовитися із Олеаном Ю.А. у працівників підприємства не виходить, тому вони звернулись з проханням про допомогу до активістів ГО «СНК-Чоп», а ті, в свою чергу, до правоохоронних органів. Адже за невиплату або несвоєчасну виплату заробітної плати передбачена сувора відповідальність.
 Саме тому, працівниками міліції 05 лютого 2015 року стосовно вказаного злочину, відкрито нове кримінальне провадження за ст. 175 ч.1 КК № 12015070170000190. Кримінальне провадження фактично не проводилось та спускалось на гальмах до тих під, поки працівники не звернулись до члена виконкому Самардака В. та депутата Верховнї Ради Лунченко В.В. Лише після цього, слідство, нарешті, активізувалось, Олеан Ю.А зрозумів, що, на цей раз, відбутись легким переляком не вдасться, тому став поспіхом, частинами виплачувати, зароблені гроші своїм працівникам.

Безкарність царського фаворита та вседозволеність, яку мешканці міста спостерігають під час встановлення незаконних тарифів, призводить до ще більшої його зухвалості, але рано чи пізно за злочини треба відповідати. Згідно законодавства України, затримка зарплати навіть на один день, уже є правопорушенням і тягне за собою відповідальність. Якщо зарплату безпідставно не виплачують більше одного місяця, роботодавцеві загрожує величезний штраф або, навіть, позбавлення волі.
Заробітна плата повинна виплачуватися працівникові регулярно в робочі дні в строки, встановлені в колективному договорі, не рідше двох разів на місяць, не більше як через 16 календарних днів. Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. При цьому заробітна плата працівникам за всю щорічну відпустку («відпускні») виплачується не пізніше, ніж за три дні до початку відпустки.
Згідно зі статтею 175 ККУ за безпідставну невиплату заробітної плати громадянам більше ніж за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності, передбачається покарання у вигляді штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ще більше покарання передбачено, якщо невиплата вчинена внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати: штраф від 1 000 до 1 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *