Як працюють корупціонери від закарпатської медицини (ДОКУМЕНТ)

Не отримавши хабара, після однієї моєї з ним розмови зареєстрував в обласній лікарні одну чи дві ставки онкохірурга. Написану Степаном заяву – прошу прийняти мене на роботу на 0,5ст онкохірурга в урологічне відділення…, Яцина не підписав і задиктував свій варіант – … по сумісництву. Отримавши і підписавши заяву продиктовану Яциною, роботодавець заявив: «тепер маю право звільнити тебе з роботи тоді, коли захочу».

Спочатку Яцина спробував звільнити Степана за сценарієм мого звільнення. І безпідставно оголосив йому догану. Дізнавшись про це Шніцер, порадив своєму підопічному Яцині знайти інший варіант. На той час Степан звернувся в суд і Шніцер про це знав. Думаю, що не було впевненості Шніцера в тому, що суд визнає догану законною. І ось настав судний день. Розглядав справу суддя Придачук О.А. Як виявилося пізніше його жінка працює в бухгалтерії обласної лікарні. Рішення судді Придачука підтвердило «законність» оголошеної Яциною догани. Апеляційний суд у складі: головуючий Власов С.О., судді Дроботя В.В. та Бисага Т.Ю. підтвердив рішення суду першої інстанції. Не можу не відмітити, що у 2005 році суддя Власов не виконав вимогу голови Апеляційного суду Стрижака А.А. – відмінити рішення судді Ціцака О.В. про відновлення мене на роботі і повернув справу на повторний судовий розгляд, а суддя Бисага відмінив постанову слідчого Махання про заборону займатися мені лікуванням. На той час корупція ще не мала системний характер. Касаційну скаргу Степан Степанович не подавав, бо ця догана уже не мала ніякого значення, оскільки Яцина повідомив, що звільнить хірурга-онколога урологічного відділення Біляка як сумісника.

білякТакому рішенню передувало випробовування лікаря Біляка при проведенні надскладних урологічних операцій з причини раку сечового міхура і формування сечового міхура з кишки. Для цієї операції характерна не тільки складність та тривалість її проведення (8 – 10 годин), а і те, що після неї зберігається якість життя: хворий сечиться самостійно, природнім шляхом, тобто, немає в сечоводах трубок та необхідності в сечоприймачів. За проведенням таких операцій Степаном Степановичам спостерігала більшість хірургів обласної лікарні, навіть ті, котрі лихословили і продовжують це робити і тепер. Окрім того, керівництво медициною та лікарнею було вимушено звільнити з посади завідувача урологічним відділенням Поповича С.І. Його умовили написати заяву. Мабуть, однією з умов і було звільнення з роботи Степана Біляка, бо Попович розраховував, що незабаром повернеться на попередню посаду. На той час мені Шніцер казав: «Я уже домігся зняття з посади Поповича, дочекаюся можливості звільнення і Яцини. Те, що Шніцер і Яцина ненавиділи один одного було відомо усім медичним працівникам, але корупційна вигода обох була сильніша за ненависть. Ось чому так важливо покінчити з корупцією в державі, особливо в медицині. І, дійсно, завдяки цьому корупція і є другим фронтом, бо вона є частою причиною передчасної гибелі людей і не тільки хворих, але і здорових. Та до перемоги над корупцією ще далеко. Корупціонери знаходять прихисток і тих, котрі оголосили їй боротьбу. «Боролися» з корупцією і регіонали. Та ця «боротьба» давала їм надприбутки, людському загалу – злидні. Не виключено, що деякі і теперішні «борці» будуть розраховувати в цій боротьбі на власну вигоду. Підтвердженням цьому уже є призначення Шніцера МОЗ України головним лікарем алергологічної лікарні в Ужгороді. Дарма, що Шніцер підлягає люстрації і протягом 10 років не має права займати керівні посади. Та це вже справа люстраційного комітету і Шніцер буде лакмусовим папірцем уже не влади.

21 жовтня 2013 року була створена комісія на чолі з заступником начальника управління по економії Романко Г.В. Прошу прочитати рекомендації цієї комісії.

07.11.13р Степан Степанович написав Заяву головному лікарю ЗОКЛ ім. А. Новака.

біляк2

Та хабарник Яцина на той час уже так себе почував у корупційній системі, як риба у воді. Іще б, нечестивець мав захист не тільки на рівні закарпатських владних чиновників, але і в Уряді України на рівні ні більше, ні менше віце-прем’єр-міністра Грищенка, якому підвладні і очільники МОЗ України, в тому числі і відомий хабарник ще з часів перебування начальником управління Львівської області Хобзей, директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги.

Яцина, який нічого без санкції Шніцера не робив, міг собі дозволити не тільки не прислухатися до рекомендації створеної комісії по розгляду Звернення Біляка С.С. до начальника управління, але і ігнорувати спільний наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України від 27.06.1993р, №43 «про затвердження Положення про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, зареєстрований Мінюстом України 30.06.93. за №76.

Untitled-2Проігнорував хабарник і заяву Степана Степановича від 07.11.23р і 11.11.13р звільнив підготовленого фахівця лікаря – хірурга – онколога урологічного відділення. Таким чином ігнорував і Конституційне право на працю Степана Біляка і позбавив хворих краю сучасної оперативної урологічної допомоги з пухлинними захворюваннями сечовидільної системи. Обіцянка Шніцера зберегти сучасного фахівця на роботі в обласній лікарні, була не чим іншим, як пустими словами.

Не мало наслідків і звернення Степана Степановича до прокурора області Корбаня В.В.

ХТО ЗАХИСТИТЬ КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО НА ПРАЦЮ?

Прокурору Закарпатської обл. п. Корбань В.В.

м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2-а

Біляк Степана Степановича

с. Минай, вул. Коротка, 1 б тел. 050 610 07 77

 

С К А Р ГА

на неправомірні дії

головного лікаря ЗОКЛ ім. Андрія Новака Яцини Ю.Ю.

 

11 листопада 2013 р. Наказом головного лікаря Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А.Новака № 329-к було звільнено мене, лікаря-хірурга-онколога урологічного відділення Біляк Степана Стпановича, з роботи. Мотивом для звільнення стало нібито прийняття на цю посаду іншого працівника, який не є сумісником.

Разом з тим, при прийнятті даного наказу головним лікарем не було враховано ряд обставин, що мають істотне значення у цій справі, було грубо порушено моє гарантоване право на працю, закріплене Конституцією України, а також даний наказ суперечить діючим нормам трудового законодавства.

Так, підставою звільнення у наказі зазначені ст. 7 КЗпП, згідно якої особливості регулювання праці осіб, які працюють у районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я, тимчасових і сезонних працівників, а також працівників, які працюють у фізичних осіб за трудовими договорами, додаткові (крім передбачених у статтях 37 і 4_1 цього Кодексу) підстави для припинення трудового договору деяких категорій працівників за певних умов (порушення встановлених правил прийняття на роботу та ін.) Ознайомившись зі змістом даної статті незрозумілим є, яке відношення до мого звільнення вона має, які норми, котрі стосуються конкретного мого випадку вона містить? Окрім того, посилання на п. 8 Положення № 43 «Про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» є також необгрунтованим. Оскільки, відповідно до нього, звільнення з роботи за сумісництвом провадиться з підстав, передбачених законодавством, а також у разі прийняття працівника, який не є сумісником, чи обмеження сумісництва у зв’язку з особливими умовами та режимом праці без виплати вихідної допомоги.

При прийнятті даного наказу, а також мотивації його змісту не було враховано того факту, що я не є сумісником. Оскільки, відповідно до п.11 Переліку робіт, які не є сумісництвом, мою роботу у лікарні ім. А.Новака не можна віднести до роботи сумісника. Даною нормою чітко визначено, що інша робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі працівник працює на неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці по основній та іншій роботі не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи), не є роботою за сумісництвом.

Вважаю за необхідне звернути Вашу увагу на те, що я неодноразово наголошував керівництву ЗОКЛ ім. А.Новака, зокрема і головному лікарю, про те, що я не можу вважатися сумісником і просив відкорегувати мою трудову документацію у відповідності до норм чинного законодавства, оскільки на своєму іншому місці роботи – у Госпіталі інвалідів війни та учасників ЧАЕС, я працюю лікарем-урологом на 0,5 ставки, тобто неповний робочий день і відповідно отримую неповний робочий оклад, сумарна оплата моєї праці у Госпіталі інвалідів війни та учасників ЧАЕС та у ЗОКЛ ім. А.Новака не перевищує повного окладу. Однак, мої доводи керівництвом ЗОКЛ ім. А.Новака до уваги взято не було.

Окрім того, Управлінням охорони здоров’я було створено комісію по розгляду мого звернення стосовно мого можливого звільнення. Згідно Довідки про виконання наказу управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА від 21.10.2013 р. № 620-0 (додається), ЗОКЛ ім. А.Новака було рекомендовано залишити мене на посаді лікаря-хірурга-онкоуролога урологічного відділення ЗОКЛ ім. А.Новака, а також узгодити перебування Біляк С.С. на даній посаді у відповідності з вищезазначеними нормами документами.

Своїми діями керівництво ЗОКЛ ім. А.Новака порушило моє гарантоване Конституцією право на працю та завдало мені значної моральної й матеріальної шкоди.

Виходячи з вищевикладеного, керуючись Конституцією України, ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров’я, Положенням № 43 «Про умови роботи за сумісництвом працівників

ПРОШУ:

  1. Провести перевірку та притягнути винних до відповідальності.
  2. Поновити моє порушене право, а саме скасувати Наказ від 11.11.2013 р. про моє звільнення як незаконний.
  3. Надати мені письмову обгрунтовану відповідь за результатами розгляду даної Скарги.

Додатки:

  1. Копія Довідки про виконання наказу управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА від 21.10.2013 р. №620-0.
  2. Копія Заяви Біляк С.С. від 07.11.2013 р.
  3. Копія Наказу № 3 29-к від 11.11.2013р.
  4. Копія Наказу Госпіталю інвалідів війни та учасників ЧАЕС.

11.11.2013 р. Біляк С.С.

 

Виявляється, що дарма затрачені бюджетні  кошти на підготовку сучасного фахівця, який володіє усіма традиційними та сучасними лапароскопічними та ендоурологічними методами оперативного лікування, комп’ютером, англійською мовою, апаратурою. Щоб підготувати фахівця такого рівня, окрім коштів, знадобиться не менше 10 років. Рівно 10 років тому, Яцина звільнивши мене незаконно та безпідставно з роботи, практично ліквідував надання мало травматичної лапароскопічної допомоги урологічним хворим. І за це горе-керівник не те що не покараний, але і отримав звання «Заслужений лікар України». Невже і тепер Яцині все обійдеться? Невже і теперішньому керівництву областю та медициною Яцина зможе засліпити очі доларом, основою корупційної схеми? Не думаю і хотів би бути впевненим, що ця влада не залишить носіїв корупції на посадах і не тільки на керівних. Необхідно позбутися і носіїв корупційного грунту, які очолюють не тільки медичні заклади, але і відділення та входять у так звані, як каже теперішній начальник управління Василь Скрип, кишенькові трудові колективи та громадські організації.

Степан Біляк.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *